Жестоко нападение: Ракета на хусите порази норвежки танкер, задейства се US разрушителят “Мейсън“

Крилата ракета с наземно базиране, изстреляна от Йемен от контролиран от хусите район там, е поразила търговски танкер, като е предизвикала пожар и щети, но пострадали няма, съобщава Ройтерс, като се позоваха на двама представители на силите на САЩ.

Нападението е било извършено срещу танкера „Стринда“ (STRINDA) на около 60 морски мили северно от пролива Баб ал-Мандеб. В зоната се е намирал американският разрушител „Мейсън“, който се е притекъл на помощ на атакувания кораб.

Танкерът е плавал под норвежки флаг.

Собственикът му е норвежката компания „Мовинкел кемикъл танкерс“ (Mowinckel Chemical Tankers), а компанията – оператор е „Ханса танкерс“ (Hansa Tankers).

В събота хусите заявиха, че ще нападат всички кораби, насочващи се към Израел, независимо от тяхната националност, и предупредиха всички международните корабни компании да не работят с израелските пристанища.

Танкерът „Стринда“ е бил натоварен с растително масло и биогорива в Малайзия и е бил насочен към Венеция в Италия, показват данни от компанията за проследяване на корабите Кплер (Kpler). Не е ясно дали корабът има връзки с Израел.

През нощта на 12 декември израелските сили  продължиха да действат в ивицата Газа, съобщават световните издания.

Има съобщения за продължаващи боеве в северната, централната и южната част на сектора. Източници в Газа съобщават, че израелската армия е атакувала множество цели в различни райони на ивицата снощи.

Съобщава се, че израелците са атакували дома на семейство Абу Харб в района на Зухур, северно от Рафаха, в южния сектор като най-малко осем души са убити. 

Също така е атакувана къщата на Уахба южно от Хан Юнис, в южната част на ивицата, има ранени. Израелските сили са атакували и цел в района Субах в Рафаха, в южната част на сектора, има убити и ранени.

Има също съобщения, че израелската артилерия нанася удари по цели в Джабалия, в северната част на ивицата Газа, и в Хан-Юнис, в южната част на сектора. Освен това, според информациите, израелската армия нанася удари по цели в районите на Ат-Туфа и Ад-Дарадж, в източната част на ивицата Газа.