Не София, а този град е бил най-дълго столица на България

През нашата история имаме няколко града, които са били столици на нашата страна. Но има 3, които са с най-продължителен период, пише poznanieto.bg.

Днес ще ви ги представим и трите и ще разберем кое населено място е било най-дълго начело на нашата страна.

1.Плиска – 212 години (681-893)
На почетното първо място се намира нашата първа столица на Дунавска България – Плиска.

Спрямо официалната история приемаме, че тя трябва да е станала столица на България през 681 година.

Ние приемаме, че създаването на държавата ни е свързано с сключването на мирен договор с Източната Римска империя по това време.

Много български историци смятат, че първата столица на страната ни е бил Онгъла и много по-късно столицата се премества в Плиска. Може би някъде към края на VII или началото на VIII век.

Въпреки това, ще се доверим на официалните данни, които определят Плиска като столица още от 681 година. Тя се запазва в тази си функция чак до 893 година. Тогава на църковно-народен събор се взема решение, столицата ни да бъде преместена във Велики Преслав.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Предложението на Борис I е свързано с приетата нова религия в рамките на нашата държава. Плиска е носил символите и белезите на предишните духовни практики на българите и е трябвало да бъде откъснато населението от тях.

Поради тази причина и столицата бива преместена сравнително наблизо, но в друг град.

2. Велико Търново – 208 години (1185-1393)
Велико Търново е другият град, който е бил столица дълги години на България. На практика през почти цялата Втора Българска държава, Велико Търново е бил центърът на нашето царство.

Това се случва точно на Димитровден 1185 година, когато братята Асен и Петър вдигат въстание, връщайки България на картата. Те определят Търново за столица, тъй като той е център на техните земи. Освен това е крепост, която е била почти невъзможна за завладяване.

Това е и причината през следващите години, когато освобождават старите ни столици Плиска и Преслав, столицата да не бъде преместена в тях. Тяхното решение се оказва изключително правилно. Търново на практика никога не е била превземана като столица на нашата държава от чужда армия, като изключим събитията от 1393 година.

В поредица от случаи, Втората ни Българска държава е криза, но въпреки това Търново не бива превзет от чужда армия. Това се случва чак през 1393 година, когато османците успяват да го превземат. Въпреки огромното си числено предимство и липсата на Иван Шишман в защитата на столицата, Търново успява да удържи дълго време на напора на обсаждащите.

3. София – 144 година (1879-…….)
София става столица на Новоосвободена ни държава през 1879 година. Така тя се превръща в сърцето на новата ни държава. За момента, тя е столица на България вече 144 години. Ако не се случат извънредни събития, след по-малко от 70 години, София може да стане градът, който най-дълго е бил столица на страната ни.

Спрямо показаната класация, Плиска е градът, който е бил най-дълго столица на България. Разликата с Велико Търново е само 4 години. Разбира се, трябва отново да направим уточнението, че броим Плиска за столица от 681 година.

Ако приемем другата хипотеза, че Онгълът е първата столица на Дунавска България и продължава да бъде такъв до края на VII век, то тогава Велико Търново би излязъл на първо място.