Оже-Алиасим започна с победа защитата на титлата си в Базел

Защитаващият титлата си Феликс Оже-Алиасим започна с победа участието си на турнира по тенис в зала в Базел с награден фонд от 2,2 милиона евро.

В среща от първия кръг канадецът, който е поставен под номер 6, надигра представителя на домакините от Швейцария Леандро Риди с 6:3, 6:2.

Двубоят бе един от най-безпроблемните за Оже-Алиасим в последно време. Канадецът пласира шест аса и 16 печеливши удари и допусна само шест непредизвикани грешки, за да запише третата си победа в последните четири мача.

Оже-Алиасим, който до миналата седмица нямаше последователни победи в продължение на седем месеца, ще търси класиране за четвъртфиналите в мача си с Ботик ван де Зандсхулп (Нидерландия), който е противникът му във втория кръг.

Успешен старт на турнира направи и номер 2 в схемата Каспер Рууд. Норвежецът победи със 7:6(5), 6:2 Александър Бублик от Казахстан.

Бублик, който преди дни спечели турнира в Антверпен, поведе с 2:1 гейма с пробив, но още в следващия гейм загуби подаването си.

В първия сет се стигна до тайбрек, в който Рууд поведе от началото и го спечели със 7:5 точки.

Във втория сет Бублик вече няшаме съпротивителни сили и Рууд бързо приключи мача.

Следващият съперник на норвежеца е швейцарецът Доминик Щрикер.

Към втория кръг продължава и третият в схемата Тейлър Фриц. Американецът, който се опитва да си осигури класиране за Финалния турнир на АТП, отстрани австралиеца Макс Пърсел след 7:6(7), 7:6(4). Фритц трябваше да спаси два сетбола в тайбрека на първия сет, за да го спечели с 9:7 точки.

Във втория сет той пропусна три мачбола, но при четвъртия успя да затвори мача.

В Базел вече знаят имената и на първите двама четвъртфиналисти. Това са Хуберт Хуркач и Томас Мартин Етчевери.

Поставеният под номер 4 Хуркач спечели с 6:1, 6:4 срещу германеца Ян-Ленард Щруф. В следващия кръг полякът ще очаква един измежду австралиеца Алекс де Минор и Талон Грийкспор.

Аржентинецът Етчевери пък осъществи обрат срещу бившия водач в световната ранглиста Анди Мъри и го елиминира след 6:7(5), 6:3, 6:2 и 3 часа и 10 минути игра.

Първият сет продължи 79 минути и бе спечелен от Мъри със 7:5 точки в тайбрека. Шотландецът обаче изгуби сили след маратонския първи сет и в следващите два доста по-младият от него Етчевери нямаше почти никакви трудности.

На четвъртфиналите аржентинецът ще играе с победителя от двубоя между първия в схемата Холгер Руне (Дания) и сънародника си Себастиан Баес.