Стотици убити: Експлозия разтърси болница в Газа, Израел обвини “Ислямски джихад“ за удара ВИДЕО

Повече от 500 са жертвите на бомбардировка по болница в Ивицата Газа, според здравните власти в региона. Твърди се, че броят на загиналите може да се увеличи значително, тъй като най-вероятно още десетки са затиснати под руините.

„В болницата бяха настанени стотици болни и ранени, както и хора, принудително изселени от домовете си в резултат на други удари”, се казва още в позицията. 

Палестинските власти обявиха тридневен траур.

В същото време говорител на израелската армия заяви, че първоначалната им информация сочи, че сградата е била поразена от неуспешен удар на групировката „Хамас”.

„Все още не разполагаме с достатъчно подробности по случая. Трудно е да кажем на този ранен етап какво точно се е случило, тъй като атаката стана прекалено скоро. Разследваме източника на експлозията и както винаги, даваме приоритет на точната и надеждна информация“, заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Отбелязва се, че след инцидента министерството на отбраната на Израел е извършило анализ на системите. Данните показват, че „терористите в Газа“ са изстреляли няколко ракети в непосредствена близост до болницата. Един от тях се е ударил в сградата.

„Разузнавателните данни от множество източници, с които разполагаме, показват, че Ислямски джихад е отговорен за неуспешното изстрелване на ракета, която удари болница в Газа“, се казва в изявление на ЦАХАЛ в официалния им канал в Telegram.

Групировката „Палестински ислямски джихад“ отрече предположенията на Израел, че стои зад жестокото нападение, съобщава Ройтерс, цитирана от Nova. 

По улиците на западния бряг пък избухнаха безредици срещу палестинския президент. „Народът иска свалянето на президента“, скандираха протестиращите, предаде журналист от АФП, очевидно заради примирителния му тон, след като войната между Израел и „Хамас“ в Газа започна.