Падне ли телефонът ви във вода, в никакъв случай недейте да…

Всички сме преживявали този спиращ сърцето момент, когато любимият ви смартфон неочаквано пада във вода. Независимо дали става въпрос за нещастие в тоалетната, подхлъзване край басейна или внезапен дъжд, паниката е реална.

От незабавните ви действия обаче може да зависи дали телефонът ви ще оцелее след водното изпитание. Ето какво да НЕ правите, ако смартфонът ви падне във вода:

Не се паникьосвайте: Първият ви инстинкт може да е да крещите, но се опитайте да запазите спокойствие.

Прибързаните действия могат да влошат ситуацията.

Не го включвайте: Избягвайте изкушението да проверите дали телефонът ви все още работи. Включването му може да доведе до късо съединение и трайни повреди. Ако е възможно, извадете батерията или го изключете незабавно.

Не го разклащайте и не го докосвайте: Водата може да попадне в чувствителни компоненти. Разклащането или почукването на устройството може да вкара вода по-навътре, което да причини още по-големи щети.

Не използвайте източници на топлина: Не използвайте сешоар, фурна или микровълнова печка, за да изсушите телефона си. Прекомерната топлина може да разтопи вътрешните компоненти и да влоши повредата.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Не натискайте бутони: Избягвайте да натискате бутоните, включително бутона Home или клавишите за регулиране на звука. Това може да доведе до навлизане на вода във веригите на телефона.

Не духайте в него: Духането в телефона също може да вкара вода по-навътре. Разпространен мит е, че този метод помага за изсушаването му.

Не използвайте ориз: Противно на общоприетото схващане, несвареният ориз не е ефективен метод за изсушаване на мокър смартфон. Вместо това той може да остави остатъци в устройството, което да влоши положението.

Не чакайте твърде дълго: Колкото по-дълго телефонът ви стои потопен, толкова по-голяма е вероятността да се повреди. Действайте бързо, за да сведете до минимум потенциалните щети.

Какво трябва да направите, ако смартфонът ви попадне във вода?

Извадете го от водата: Извадете телефона от водата възможно най-скоро.

Изключете го: Изключете го или извадете батерията, ако е безопасно да го направите.

Изсушете го внимателно: Подсушете телефона с чиста кърпа без власинки. Бъдете внимателни и не търкайте екрана енергично.

Използвайте прахосмукачка: Ако имате достъп до прахосмукачка с приставка за дюзи, използвайте я, за да отстраните водата от пукнатините на устройството.

Разглобявайте, ако е възможно: Ако ви е удобно да разглобите телефона си, направете го, за да осигурите по-добра циркулация на въздуха за изсушаване. Това обаче може да доведе до отпадане на гаранцията, затова действайте внимателно.

Алтернативи на ориза: Вместо ориз можете да използвате пакети със силикагел или комплект за абсорбиране на влага, за да подпомогнете процеса на сушене. Поставете телефона и тези материали в херметически затворен контейнер за един или два дни.

Потърсете професионална помощ: Ако телефонът ви не се включва или има проблеми след изсушаването, обърнете се към професионален техник за по-задълбочена оценка и евентуален ремонт.

Не забравяйте, че няма гаранции, че телефонът ви ще се възстанови напълно след повреда от вода. Най-добрата стратегия е превенцията, затова обмислете дали да не инвестирате във водоустойчив калъф и да внимавате за заобикалящата ви среда, за да избегнете тази стресова ситуация.