Гърция вади от употреба номера на легендата Никос Галис

Националният отбор на Гърция по баскетбол днес играе своя втори приятелски двубой срещу Словения. Преди старта на мача „елините“ организираха церемония, в която извадиха от употреба номера на великия гард Никос Галис.

Николаос Георгалис, по-познат като Никос Галис, е един от най-великите баскетболисти, които никога не са играли в НБА, като освен това той е истинска легенда на гръцкия спорт.

Плеймейкърът е част от Клас 2017 на „Залата на славата“ в Спрингфийлд, Масачузетс, а днес неговият №4 бе изваден от употреба. 

В клубната си кариера носи само два екипа – на Арис от 1979 до 1992 година, а след това и на Панатинайкос от 1992 до 1994 година. Преди това – през 1979 година е изтеглен в Драфта на НБА от Бостън Селтикс. По време на предсезонната подготовка обаче той се контузва и съответно не получава предложение за договор. След възстановяването му пък „келтите“ вече не се нуждаят от неговите услуги и той се насочва към родината си.

Галис е втори в класацията за най-много вкарани точки в гръцкия представителен тим с 5129 за 168 сблъсъка. Той е шампион от Евробаскет 1987, на който Гърция е домакин, а печели и сребърен медалист от Евробаскет1989 в Югославия.