Известната тетрадка-речник Vocabank, направена от 17 годишен българин

Мартин Веждарски е все още ученик, когато създава речник програмата за телефон „Vocabank“. За една седмица успява да научи всичко, което трябва, за да направи и след това я създава. Мартин доказва, че всеки човек може да направи нещо и да печели добре от себе си, стига да вложи малко усилия и желание. Ето и интервюто на младия българин.

„Идеята дойде от това, че ми трябва тетрадка-речник по немски, но постоянно добавям думи, които се преповтарят. Исках да е подредена по азбучен ред или по теми, но няма как да стане в една обикновена тетрадка. В интернет не намерих такова нещо като тетрадка-речник, затова реших да го направя сам! Идеята ми дойде преди края на срока, но се заех лятната ваканция преди 11 клас. Трябваше да науча много неща – език, програма и дизайн, особено за да програмирам за Айфон. Толкова бях ентусиазиран, че научих всичко за седмица. Веднага се заех!

След като я конституирах да работи, трябваше да съобразя, че хора ще я използват, без да са обучени. Трябваше да предвидя всички вероятни ситуации, а това отнема супер много време. След като всичко ок, трябваше да видя как да я пратя на Апъл и да я качат в техния app store. Станах девелопър, като се регистрирах на сайта на Apple, за да мога да им пратя моето приложение и да го качат. Това нещо ми коства 100 долара на година, а за да направя същото за Андроид – 20 долара еднократно. Тази моя малка инвестиция доведе до пускане на платена и безплатна версия. А пък документации, тестове, акаунти и все административни работи ми отнеха повече време,   отколкото очаквах. Много тегаво беше и за да я свърша, търсих повече информация, отколкото бях за кода. Но успях и след няколко дни я прегледаха и я пуснаха!

След като тръгна програмата ми, трябваше да търся бъгове и да ги чистя. За тази цел ми помагаха много приятели и хора, които си сваляха програмата. С времето получих много коментари относно Vocabank. Хубавите коментари вдигат веднага рейтинга и има повече сваляния. Но имаше и коментари с препоръки и недоволни коментари. Добавих тест форма за учене на думи в допълнение към така наречените Флаш карти. Добавих различни статистики и написах Help меню за тези, които не знаят как да работят с приложението ми. Добавих и възможността потребителят да ми пише по пощата. Това беше и голямата промяна – имейлите с предложения, благодарност, въпроси. Предпочитам това, отколкото някой да ми напише лош рейтинг, така е по-чисто и е по-добре за рейтинга.

 Предполагам стигаме до най-важният въпрос – Дали печеля пари?

Успях да си избия стоте долара в началото. А като виждам позитивните коментари, това ми доставя огромно удоволствие. Аз съм направил нещо, което други хора използват! Чувствам се полезен и… свързан със света! Общо четири цифрено число хора са я свалили, а с всеки ъпдейт все повече хора я теглят. Хора от 65 страни из целия свят използват Vocabank, а това е невероятно! Приложението е сравнително малко – около 9 мегабайта. Платената версия позволява да се въведат безкрайно много думи и струва – 0, 99 долара. Идеята ми беше, че е по-евтино от тетрадка и не би трябвало да е проблем, но наистина трябваше да си върна началната инвестиция. Безплатната версия е с ограничен брой думи, около 19, но ако потребителят сподели с приятели, стигат до 49. За Андроид обаче има само безплатна версия без ограничение, но ги няма повечето ъпдейти. А колкото за месечният доход, да мога да кажа, че съм доволен от приходите си получени от речника.

Правете това, което ви харесва или ви е нужно, или просто си мислите, че е готино. Имайте идеята или не, запълнете се с идеи, за да като свършите с една, да имате и следващи! Поставете си цели. Няма значение дали можеш или не, но ако имаш идея и наистина искаш, ще научиш каквото е нужно. Всичко става с желание. Пътя, който ще извървите, е това, което ще ви остане като знания и умения, като база за следващи проекти – така ще увеличи и интереса си към света. Обещавам!“