С „Волейбол на училище“ зарадва Плевен и Ловеч

Проектът „С волейбол на училище“ на Българска федерация волейбол (БФВ) посети още два града в страната. В края на месец май програмата, която е под егидата на Европейската конфередация (CEV) бе на гости на Плевен и Ловеч.

Първата спирка бе Плевен и СУ „Иван Вазов“ (22.05.2023), където учебното заведение е изградило отлична комуникация с местния волейболен клуб Олимпиец.

Именно в тази посока бе дадено и обещание от директора Димитър Митев пред децата, които бяха дошли на спортния празник. Той се ангажира да бъдат увеличени площите за спортуване.

Церемонията, в която присъстваха, освен деца, но и много треньори, родители и учители, бе открита в присъствието на кмета на Община Плевен Георг Спартански, Атанас Кършев – главен експерт към Министерство на младежта и спорта за гр. Плевен и гр. Ловеч и Стефка Великова – председател на УС на ССКВ Олимпиец. От страна на БФВ участие взеха вицепрезидентът Давид Давидов, административният директор Станислав Николов, координаторът за националните отбори Николай Иванов и координаторът на проекта Адриана Маринкова.

„Поредното мероприятие преминало при много добра организация и ангажираност от различни институции, които приемат много отговорно проекта“, коментира за сайта на БФВ Николай Иванов, който е дългогодишен състезател и капитан на националния отбор на България и ЦСКА. „Също така, останах приятно изенадан от дългогодишното партньорство между волейболен клуб Олимпиец и училището, което е предпоставка за бъдещо развитие на спорта и в частност волейбола в региона. Това ще отвори възможности за развитието на децата в училище. С помощта на директора се надявам да се създаде още по-добра инфраструктура, за което той анонсира.“

Мажоретният състав към училището откри събитието, а бурни аплодисменти обра Гергана Карапанова. Тя показа, че отдадена и се справя отлично с волейболната топка, но притежава и музикален талант. Изпълнението ѝ зарадва присъстващите. След това се проведе открита тренировка по волейбол пред ученици от училището, които бързо се завладяха от спортните емоции и показаха огромен ентусиазъм.

Любомир Ганев и Евгени Иванов пък дадоха старт на проекта „С волейбол на училище“ в Ловеч (25.05.2023). Там събитието стана част от празника на спортните клубове, като програмата бе организирана на площад „Екзарх Йосиф I“ пред Общината и успешно проведена, въпреки дъжда.

Проявата, която се организира за втора поредна година, бе открита от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, както и с участието на президента на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев, председателя на Комисията по детско-юношески волейбол към федерацията Евгени Иванов и заместник-кмета Венцислав Христов. Всички те по-рано обсъдиха в приемната зала на кметството бъдещи спортни прояви в града и съвмество партньорство.

Пред децата на площада Любомир Ганев сподели лична история от миналото – как като ученик в училище са имали само една топка за всички спортове. Затова с радост той сега подари на партньора по програмата ОУ „Васил Левски“ материални пособия и топки.

„Целта ни е да покажем как играенето на волейбол може да върви ръка за ръка с обучението. Ще направим така, че повече деца да се докоснат до тази прекрасна игра и да играят с хубави топки поне до 40-годишна възраст“, каза Любо Ганев.

Събитието бе посветено на местните спортисти по повод Деня на българския спорт – 17 май. В него участваха единадесет спортни клуба. Това са Волейболен клуб Осъм, Спортен клуб Борба – Ловеч, Шахматен клуб Ловеч, Клуб по тенис на маса, СК по джудо и джу-джицу Вароша, Модел-клуб Ловеч, Клуб по акробатичен рокендрол Роксмайл, ХК Ловеч 98, ХК Осъм, Спортен клуб по чирлидинг и Спортен карате клуб Сенши до – Ловеч.

На финала заместник-кметът Венцислав Христов връчи кристал с герба на общината на Йордан Василев за популяризирането на волейбола в Ловеч. Всички ръководители на спортни клубове получиха награди, осигурени от Община Ловеч. В програмата участваше и Общинският духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, с ръководител Тотко Рогашки. Водещ беше журналистът Никола Колев.

Целта на проекта „С волейбол на училище“ е волейболната игра да достигне сърцата на по-вече подрастващи и да покаже, че учението със спорта са свързани и вървят заедно, че волейбола изгражда безспорни качества: дисциплина, работа в екип, отговорност и много приятелства.

Проектът „С волейбол на училище“ се изпълнява в сътрудничество с Европейската конфедерация по волейбол като част от инициативата SchoolVolleyball, съфинансирана от Европейската комисия. Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите на проекта: Столична община, София – Европейска столица на спорта, РУО София-град, Министерство на младежта и спорта и фондация „За пример“.