Известна жена политик е спасявала животи по време на вчерашния ад на “Тракия“, разказа за ужаса СНИМКА

Известният пловдивски медик и общински съветник от „Демократична България“ д-р Веселка Христамян се оказа близо до верижна катастрофа на автомагистрала „Тракия“, предава Нова тв.

За късмет на пострадалите тя е пътувала близо до произшествието и е успяла да окаже първа помощ на тези, които са били в най-лошо състояние.

Инцидентът е станал край Стара Загора вчера малко след 14 ч. с участието на три коли.

Шестима са пострадалите, а двама от ранените са в по-тежко състояние.

„Озовах се там случайно като участник в движението от Бургас за Пловдив. На 15 километра преди Стара Загора започна да се образува тапа на движението и при спирането на колите хората съобщаваха, че е станало някакво страшно меле, крещят и молят за помощ.

Това наложи да тръгна по аварийната лента на аварийни светлини и с това, което имам в колата като задължително оборудване и моето допълнително, като по-компетентно лице, да отида на мястото на произшествието. Беше доста неприятна гледката, на която попаднах.

Искам да благодаря на още двама колеги – д-р Костадинов от МБАЛ „Пловдив“ и д-р Владимирова от Стара Загора, които се притекоха на помощ. Заедно като екип успяхме да направим всичко, което изискват правилата за оказване на лекарска помощ.

Спирахме кървящи рани, слагахме яка заради съмнения за счупване на шийни прешлени, намествахме изкълчено коляно, превързвахме, слагахме абокати.

Благодаря и на останалите хора, които се осмелиха да се включат в оказването на първа помощ. Докато дойдат линейките не мога да кажа, че е имало рискови моменти. Качихме живи и по правилата всички пациенти в линейките“, разказа тя пред камерата на „Нова телевизия“.

„Разбрах, че е тежка катастрофата и че хората търсят помощ включих се в ситуацията. Видях два смлени автомобила. Наложи се една от жените да бъде вадена след намеса на пожарна, която реже ламарините на колата. Тя беше затисната и сериозно пострадала“ , разказва д-т Христамаян, цитирана от bTV.

Тя обясни че е имало и хора с придружаваши заболявания, които също са били в тежко положение при оказването на първа помощ.

„Единият водач, който беше също с тежка гръдна травма и на крака, в другата кола пациентите бяха в малко по-тежко състояние, защото имаха неприятни придружаващи заболявания, които утежняват риска от развитието след това на късно усложнение не само от механичното въздействие“, обясни специалистът.