Волейболно наследство или кои звездни фамилии попадат в женския национален отбор под 17 г.

Мнозина са състезателите, които с личния си пример успяват да запалят стотици, хиляди, а понякога и милиони да тренират активно.
И ако да бъдеш пример за децата навярно е велико чувство, какво ли е, когато успееш да съхраниш спорта в собственото си семейство?! А примери за това ще дадем в следващите редове.

Щедро волейболно наследство ни е завещано у нас в днешни дни. Феновете на любимата игра ще могат да се убедят с очите си в това още този уикенд, когато националният отбор за жени под 17 години ще играе европейски квалификации и то на родна земя.

България приема отборите на Германия, Словения и Кипър в столичната зала „Христо Ботев“. Двубоите са на 21, 22 и 23 април. По регламент се класират първите два състава от групата.

Селекцията на Владислав Тодоров е изключително любопитна. В разширения състав от 18 националки почти половината са поне второ поколение волейболни национали. Сред състезателките има дъщери и сестри на именити и дори легендарни наши волейболисти. Пет от момичетата са дъщери на бивши състезатели от мъжкия национален отбор, оставили сериозни следи с успехите и играта си.

Смело по стъпките на баща си върви Симона Иванова. Тя е по-малката дъщеря на бившия капитан на мъжкия национален отбор Евгени Иванов-Пушката. Също като своя известен родител и тя избира поста на централен блокировач.

От баща на дъщеря се предава и любовта към волейбола в дома на Андрей Жеков. Бронзовият медалист от Световно и Европейско първенство сега се радва на успехите на терена на своята дъщеря Габриела. Габи обаче избира поста на посрещач, а не като своя родител – на разпределител.

Едно от популярните имена на родния волейбол, оставил ярка следа в грандовете ЦСКА и Левски – Смилен Мляков, също е горд баща на две дъщери. Наследницата му Лия избира неговия път и сега играе като диагонал в Левски-София и националния отбор.

Такъв е случаят и със Светлозар Иванов, чиято дъщеря Божидара също продължавата традицията на централен блокировач.

Да тренираш децата си също не е лесна задача. С такава трябва да се справя и настоящият щаб на женският ни тим под 17 години. Селекционерът Владислав Тодоров е бил част от мъжкия национален отбор на България, след това като негов помощник, а сега главен треньор на жените под 17 години. Треньор и бивш състезател с опит в много европейски клубове, а сега предава знанията си и на своята дъщеря Една, която е посрещач на тима.

Националният тим събира на едно място майка и дъщеря Веневи. Става дума за помощник треньора Петя Венева и нейната дъщеря Калина, които работят успешно заедно и в Централния полицейски волейболен клуб.

Понякога примерът идва не само от родителя. Две от националките са сестри на актуални волейболни имена. Така например, семейство Парапунови си има цели двама национали – Радослав при мъжете и по-малката му сестра Вяра, която се бори за мястото на посрещач за предстоящите евроквалификации.

Разпределителката Димана Иванова пък е сестра на друго познато име от женския ни волейбол – Емилета Рачева, както и дъщеря на бившата капитанка на Локомотив (София) – Венера Цветанова.

Всички тези примери са безспорното доказателство, че любовта към спорта успешно се предава в семейството и че наследсвеният ген играе много важна роля. Нека си пожелаем тези славни фамилии, които са ни радвали последните две-три десетилетия да продължат и в следващите години!

Разширен състав на националния отбор жени под 17 г.

1. Вяра Парапунова – Левски-София – посрещач

2. Една Тодорова – KFUM Volda – посрещач

3. Габриела Жекова – Левски-София – посрещач

4. Ивайла Кирева – Любо Ганев – Автосвят (Русе) – посрещач

5. Калина Венева – ЦПВК – посрещач/диагонал

6. Елисавета Сариева – Марица (Пловдив) – диагонал/посрещач

7. Лия Млякова – Левски-София – диагонал

8. Вероника Петрова – ЦПВК – диагонал

9. Симона Иванова – Левски-София – централен блокировач

10. Божидара Арнаудова – Левски-София – централен блокировач

11. Божидара Иванова – ВК „Левски-София“ – централен блокировач

12. Деница Ангелова – ВК „ЦПВК“ – централен блокировач

13. Дарина Нанева – ВК „Марица“ – централен блокировач

14. Димана Иванова – ВК „ЦСКА“ – разпределител

15. Мариела Петрова – ВК „Левски-София“ -разпределител

16. Стефани Дянкова – ВК „ЦПВК“ – разпределител

17. Виктория Нинова – ВК „ЦСКА“ – либеро

18. Мария-Магдалена Недялкова – ВК „Марица“ – либеро