Продават най-култовото кафене в Бургас за космическа сума, има ли кой да го купи?

За 420 хил.евро се продава емблематичното за поколения бургазлии кафе „Калина“, пише Флагман.бг.

Уточняваме, че става въпрос за РЗП от само за 150 кв.м търговска площ, което означава, че кв.

м е оценен за 2800 евро. Масите, които са отвън, са поставени върху общинска земя и се плаща наем, според наредбата на местната администрация.

Заведението се продава заедно с оборудването, което обаче изглежда безкрайно амортизирано и със сигурност няма да свърши работа на новия собственик.

Снимка: Флагман бг

Ако изобщо се намери някой, който да налее близо 800 хил.лева за имот, едва ли ще разчита на аналоговия подход с продажбата на кафе и капучино, който работеше допреди 20-ина години, но отдавна този бизнес е променен. Най-малкото е задължително наличието на добра кухня, за която в помещението на „Калина“-та едва ли има място. 

Далеч по-вероятно е това място да се превърне банков или корпоративен офис. В съседство също има ново заведение, което е доста по-модерно и покрива този пазарен сегмент и е самоубийствена инвестиция някой да отвори друго кафе. Още повече, че наблизо имаше няколко ресторанта и кафета, които затвориха още при първата ковид вълна, от години се отдават под наем, но няма никакъв интерес. 

Култовата „Калина“ бе една от жертвите на скъпия ток и още през февруари миналата година бе сред първите, които хлопна кепенците. След повече от 35 години работа собствениците на заведението решиха да го затворят, а днес вече е и на тезгяха за продан. 

Кафе „Калина“ е знаково за Бургас. То работеше от далечната 1987 г. и винаги е било познато като кафетерия и е едно от разпознаваемите места в града, които служат като ориентир за хиляди.

Това е първото място в Бургас, което можеше да се пие капучино и топъл шоколад. Буквално на масите на заведението са израснали няколко поколения. „Калина“ оцеля в бурите първи години на демокрацията, Виденовата зима и финансовата криза през 2009 г.