CEV избра София за домакин на международна треньорска конференция

Европейската конфедерация по волейбол (CEV) оказа за пореден път огромна чест на България. Централата избра София за домакин на едно от големите международни треньорски събития – CEV Coaches Convention. Четвъртото издание на CEV Треньорската конвенция ще се проведе в столицата ни през месец септември тази година. Конференцията ще се състои в спортна зала „Левски София“.

Събитието CEV Coaches Convention е едно най-вдъхновяващите и полезни за треньори и учители по физическо възпитание в цял свят. То дава отговор на важни въпроси като „Защо тренирам волейбол?“ и „Защо обичам играта?“. Предишните му три издания предизвикаха огромен интерес. Всяко от тях събра над 150 специалисти в областта. Четвъртото издание ще бъде и по-специално, тъй като минава под знака на 50-годишния юбилей на CEV, който се отбелязва тази година.

Международният семинар CEV Coaches Convention е по идея на Европейската комисия за треньори и на отдела за Техническо развитие на CEV, които работят в тясно сътрудничество с регионалните волейболни федерации. Първото издание бе през юни 2019 година, а последните две се проведоха в Крайнска Гора (Словения) и Скопие (Република Македония).

„Щастливи сме, че Европейската конфедерация избра България за следващ домакин на CEV Coaches Convention. С организирането на това събитие правим поредна стъпка в нашата програма за подпомагане и развитие на българските треньори, работещи с подрастващите. Освен трупане на практически познания, форумът ще осигури на нашите специалисти възможност за създаване на контакти и обмяна на опит, с колеги от цял свят“, коментира президентът на Българска федерация по волейбол (БФВ) Любо Ганев.

Програмата на семинара в София ще включва различни панели с именити лектори и теми, свързани с мисията на треньорите по волейбол, предизвикателства и решения в професията, обмяна на опит и дискусии по свързани въпроси. Сесиите ще бъдат както теоретични, така и практически.

„Участието на наши треньори на миналогодишния CEV Coaches Convention в Скопие беше изключително полезно. Опитахме да предадем натрупаните познания на колеги в цялата страна, като организирахме последващи семинари във всеки волейболен регион. Интересът към тях и високата посещаемост допълнително ни мотивираха да подадем кандидатурата на България за следващ домакин на това събитие. Ще направим нужното, под различна форма, да осигурим достъп на максимален брой наши специалисти в него“, допълва Николай Иванов, член на треньорската комисия към БФВ и на комисията за детско-юношески волейбол.

Треньорската конвенция на CEV е част от друга програма на европейската конфедерация – School Volleyball, съфинансирана от Европейската комисия. Българската федерация по волейбол е партньор по тази програма и провежда мащабна кампания – „С волейбол на училище“. Турнето стартира през месец май 2022 г. и благодарение на него хиляди деца у нас се докоснаха до любимата игра, срещнаха се с волейболни легенди, а училища получиха волейболни артикули.