Връщаш се на село – получаваш стипендия и жилище

Звучи ви шеговито и до някъде вулгарно, но това е реален план на държавата за възстановяване на обезлюдените региони в Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и крайните гранични райони на страната.

Проектът предлага да се стимулира населението, за да се завърне по родните си места и да спомогне за възстановяването на популацията и икономиката в страдащите региони. Това съобщават от вестник „Сега“, цитирани от Economic.bg.

Министерството на Регионалното Развитие е предвидило в проекта да се инвестират над 6 милиарда лева от Европейските фондове в периода 2014-2020, за да се създадат нужните условия за живот и работа в споменатите по-горе региони.

Парите ще бъдат инвестирани в застрояването на жилищни сгради, инфраструктура, детски гради и училища. Всичко нужно за нормалния начин на живот ще бъде осигурено от държавата, като за най-голям плюс се смята намалените данъци и безплатните държавни услуги, които ще се финансират изцяло от европейските пари.

Подобно нещо е изпробвано успешно в България през 80-те години на миналия век, както и в държави, като Франция и САЩ в миналото.

Предстои да видим дали наистина подобна идея ще бъде реализирана и дали ефектът ще бъде реален и положителен. Важно е само да се отбележи, че хората, които биха могли да се възползват ще трябва да живеят минимум 10 години в подпомогнатите региони, а и самите условия за включване в програмата няма да бъдат прости.

Автор: Десислав Янкулов