В тази популярна ПЕСЕН има тайно закодирано послание

Rазсекретени документи във връзка със заложническата криза от 2010 г. в Колумбия разбуниха духовете. Известна поп песен, носела скрито послание към пленените от ФАРК военни. Със своя завладяващ припев и мощен текст, песента „По-добри дни“ (Better Days) взривява радио ефира през лятото на същата година.

Това става ясно от анализ на журналисти от Би Би Си. 

„Маларията беше проблем. Кърлежите бяха навсякъде. Когато седяхме или се опитвахме да заспим, мравките пълзяха по нас“, казва генерал-майор от запаса Луис Херлиндо Мендиета Овале, който бил държан в плен от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) от 1998-2010 г.

Той разкрива, че пленниците били покосени и от гъбички по половите органи, които не можели да лекуват.

По време на 50-годишния въоръжен конфликт в Колумбия между правителството и партизанската организация, е имало непрестанни зверства. В началото на 2000-та година отвличанията се превърнаха в ключова стратегия за самофинансиране на ФАРК. Според данни на правосъдния трибунал 21 396 души са били отвлечени.

Военни и полицаи най-често са били мишена на терористите. Те били измъчвани в тайни лагери в джунглата при ужасяващи условия. Някои били държани в плен дълги години, а спасителните мисии изключително трудни заради опасния терен.

Надежда

Оказва се, че вярата сред войниците била изключително важен коз за благоприятния завършех на една спасителна мисия. Полковникът на колумбийската армия по това време Хосе Еспехо искал да даде надежда на заложниците с послание, което да вдигне духа им и да ги подбуди към бягство.

За да предаде посланието, той се обръща за помощ към колумбийската рекламна легена Хуан Карлос Ортис. Ортис придобива популярност с кампания срещу наркотиците, финансирана от правителството, която разгневява ФАРК, за които търговията с кокаин бил доходоносен източник. Бизнесменът е принуден да бяга в САЩ, за да спаси живота си. Въпреки опасността, той решава да участва в плана за създаване на надежда на пленниците.

„Морзовият код“

След среща с представители на армията се ражда идеята как да бъде предадено посланието. Всички военни са били длъжни да знаят морзовата азбука, а тя била разковничето на плана.

Военните имали информация, че заложниците имали достъп до радио. По време на конфликта журналист на име Хербин Хойс създава програма „Гласовете на отвлечените“, която „да намалява чувството им за изолацията в дълбоката джунгла чрез излъчване на съобщения от техните близки“.

Хойс също е бил заложник на групировката. Програмата му е била като спасителен пояс за мнозина през годините.

Посланието към пленените било скрито в сантиментална песен с емоционален текст, който да им помогне да направят връзката между песента и морзовата азбука, скрита в нея, уточнява „Телеграф“. В плана са привлечени рок певецът Анджело, който стана известен в колумбийската версия на X Factor, и певицата и актьор Наталия Гутиерес. За маскиране на произведението е използван синтезатор.

Кодът бил вмъкнат на три различни места в песента, а съобщението гласяло: „19 души са спасени. Вие сте следващите. Не губете надежда“. След 8 месеца подготовка, песента е излъчена в предаването на Хойс.

„Има много милиони хора, които са слушали песента „Better Day“s, но това не беше нашата цел“, казва Ортис i dopylwa: „Успехът за нас беше в малки, конкретни числа. Беше в малцината избрани, които го чуха и разбраха“.

Генерал Мендиета, който бил спасен през същата година, помогна на мисията, като се появи на живо по телевизията и помоли бунтовниците да дадат на заложниците достъп до радиото, за да имат компания.

„Веднъж някой каза: „Който има книга, не е сам“, казва той, „а в нашия случай беше „Който има радио, не е сам“.“

През цялото време военните се страхували мисията им да не е разкрита от ФАРК заради забавянето на резултати. Но след месеци станало ясно, че тя била успешна, след като започнали да се освобождават един след друг заложници.

Полковник Еспехо разказва за пленник разбил посланието и предал информацията на другите страдалци. „След като разбрах, че песента е проработила, вървях по улицата с такова чувство на радост и не спирах да се усмихвам“, разказва аудио продуцентът на песента Карлос Портела.

Много от продуцентския екип премълчаваха участието си в песента до съвсем скоро. Песента спечели на творческия екип и престижна награда за дизайн: Златен лъв от Кан.

През 2016 г. ФАРК подписаха мирно споразумение с колумбийското правителство и хиляди бивши бунтовници се демилитаризираха. Но страната все още се бори с насилието от други въоръжени групи и широко разпространения трафик на наркотици.

Колумбия все още има да извърви дълъг път, за да се изправи срещу много от зверствата, извършени по време на въоръжения конфликт, включително тези от армията.

Песента „Better Days“, макар и предназначена за миналото, остава химн и за бъдещето.