Как снегът може сериозно да повреди автомобилите

Критичната дълбочина на снега е различна за всеки модел автомобил, но слой с дебелина, равна на пътния просвет, може да представлява известен риск на пътя.

При шофиране в такъв сняг трябва да се внимава и известно време след преминаване на такъв участък трябва да наблюдавате внимателно автомобила и информацията от приборния панел. Снегът, който изглежда толкова бял и пухкав, може да ви причини много неприятности.

Опасност от повреда на каросерията и компонентите

Плътният мек сняг може да скрие бордюри и големи камъни, които могат да смачкат праговете и дори да повредят агрегатите под тях.

За щастие дупките са по-малък проблем – дълбокият сняг не предполага бързо шофиране, а и самият сняг не е лош „амортисьор“, така че вероятността да се смачкат джантите е сравнително малка.

Откъснати брони и спойлери

Повече или по-малко плътният, дълбок сняг може да доведе до счупване или загуба на елементите, които покриват долната част на каросерията на съвременните автомобили.

Също така на зимните пътища пластмасовите спойлери, разположени под предната броня, често са засегнати. Това е така, тъй като те не са предназначени за улавяне на сняг, а на много по-малко плътен въздух.

Запушена изпускателна тръба

При движение на заден ход е лесно случайно да ударите задната част на автомобила в снежна преспа и да запушите изпускателната тръба със сняг.

Ако запушването се окаже плътно, двигателят ще спре. Също така при шофиране в сняг (по-често на заден ход) може да се блокира зоната над предпазителя на двигателя. Когато снегът се разтопи, а след това замръзне от мотора, твърдият сняг ще предаде вибрациите от двигателя към каросерията на автомобила.

Вибрация на колелото

При маневриране в насипен сняг уплътнената снежна маса полепва по джантите на колелата – това важи особено за вътрешната страна на колелото. Ако тези замръзнали снежни буци са разположени неравномерно, те могат да причинят значителен дисбаланс на колелата.

Прегряване поради сняг в решетката

При шофиране в неизчистен сняг въздухоуловителите могат да закрият зоната пред радиатора на двигателя.  Ако двигателят е принуден да работи в тежки условия, той може да прегрее с всички свързани с това последици, някои от които ще се проявят с течение на времето.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!