Rimac ще пусне кола, която ускорява до 96 км/ч за по-малко от секунда

Хърватският производител Rimac Automobili допуска появата на хиперкола, която ще ускори от 0 до 60 мили в час (96 км) за под секунда. Такава амбициозна визия сподели пред The Drive главният програмен инженер на Rimac Матий Ренич в рамките на автомобилната седмица, провела се в Монтерей. 

За сравнение, топ версията на Tesla Model S Plaid достига тази скорост за 1.99 секунди, а най-бързия модел на Rimac Nevera – за 1,85 секунди.

Матий Ренич разглежда преодоляването на времевата граница от една секунда като напълно възможно в бъдещето. Но колко далеч в бъдещето, все още не е ясно. 

Той също отбеляза, че динамиката далеч не е основното в автомобилите на Rimac, макар и компанията да се гордее с постигнатите резултати в тази насока. 

Трикът с ултрабързото ускорение до 100 километра в час впечатлява, но не по-значим е комфортът и удобството при шофиране. „Автомобилът е много сложно устройство, демонстриращо на какво са способни технологиите на бъдещето“, казва инженерът. 

В началото на август Rimac предаде на новия си собственик първия екземпляр на електрическата кола Nevera с мощност от 1914 конски сили, която ускорява от 0 до 96 километра за 1,85 секунди, а до 100 – за 1,97 секунди. Собственикът на колата е шампионът от Формула-1 Нико Росберг. 

TagsRimac