Правилата на Арнолд

Един от най-успешните бодибилдъри и актьори от близкото минало – Арнолд Шварценегер, е истински пример за подражание. Превръща се в икона за всички мъже по света, защото от далечна Австрия достига до губернаторския пост в един от американските щати, докато междувременно покорява най-големия връх в бодибилдинга.

Арни е човек, в който без капка колебание и съмнение можем да се заслушаме и почерпим опит. Ето и неговите съвети за успех:

  1. Вярвай в себе си„Бях отдаден на това да съм уникален.

    Моментът, в който повярваш в собствените си сили и възможности, е онзи, в който си спечелил първата и най-важна битка по пътя към успеха.
  2. Групирай се – За да си добър, трябва да разчиташ само на себе си, но, за да си най-добрият, трябва да се ползваш с доверието на околните. Арнолд винаги е разчитал много на Франко Колумбу и партньорството им от залата се мести към бизнеса.
  3. Учи се от грешките си – Моментът, в който Шварценегер разбира, че старите лаври са си част от миналото, е, когато губи титлата за „Mistur Olimpia“ през 1968 от Франк Зейн. Тогава той се учи, че всеки един малък детайл е от огромно значение.
  4. Черпи опит от менторите си – Джо Уайдър е най-важният човек в развитието на Арнолд. Той го въвежда в света, който му носи космическа слава. Причината е, че ученикът наистина слуша, когато учителят му говори.
  5. Подбирай средата си – Лошата компания никога не води до добри резултати. Човек не може да избира семейството си, но може да подбира приятелите си.
  6. Излез от правилата – Ако всички вървим по една-единствена отъпкана пътека, тогава сме обречени да се возим на ескалатора към конвейера. Научи се да играеш играта по правилата, а след това ги промени.
  7. Приветствай конкуренцията – Конкуренцията е това, което прави хората по-добри. Съревнованието е в кръвта ни и вместо да бягаме от него, ние трябва да го приветстваме и да се мотивираме взаимно.
  8. Късай си задника от работа – Никой не е постигнал нещо значимо, ако е започвал работа в 9:00 и е свършвал в 17:00. Никога не влизай в границите, които сам можеш да си поставиш.
  9. Никога не се задоволявай със статуквото – Това, че си станал най-добрия в нещо, не ти дава право да спираш до там. Сменяй попрището, ако се наложи, но никога не спирай да преследващ съвършенството, дори когато го постигнеш.
  10. Не се страхувай от провалите – Хората ги е страх, че няма да успеят, ако пробват и точно по тази причина се раждат, съществуват и умират. Вместо просто да съществувате, по-добре живейте, защото животът е низ от провали, всеки от които води до победата.
  11. Игнорирай демотиваторите – Около теб винаги ще е пълно с хора, които ще казват, че не можеш или няма как да стане. Те са глупци и не знаят какво говорят! Човек е способен да постигне мечтите си, но за целта трябва да пробва и да продължава напред.
  12. Отдавай заслуженото на околните – Знай, че никога не си постигнал всичко сам. Спомни си за моментите, в които са ти подали ръка на теб. А сега се постави от другата страна и стани ти човекът, който да подава ръка. Такъв е кръговратът на живота и никога не трябва да ставаш причината за прекъсването на веригата.

Автор: Десислав Янкулов Източник: FlexOnline.com