Моторист срещна две мечки на път у нас и ето какъв е резултатът ВИДЕО

Лятото е в разгара си, а много туристи избират планината за мястото, в което да избягат от задушаващщата жега. Възможностите за релакс са много, а още повече са красивите кътчета, които да открием заедно с приятели. Но докато разглеждаме гори и пътеки, или просто шофираме по планинските пътища, може да се окажем лице в лице с един от най-големите горски обитатели – мечките. Какво да правим и какво не?

Отговор на този важен въпрос дава страницата „Мечешки истории“, която публикува обширни съвети.

На нея може да видим и видео, от което ясно да разберем какво не бива да си позволяваме. За доброто на самите нас, но и на дивите животни, чийто дом сме избрали да посетим, пише glasnews.bg. 

Повод за публикуването на своебразните правила е видео, споделено в мрежата. На него се вижда моторист, който се среща с две мечки на главен път. Той слиза от мотора и ги примамва с храна, за да ги снима. Кадрите са  заснети някъде по пътищата на България. От страницата определят това поведение за напълно неприемливо.

„Скъсяването на дистанцията между човека и мечките е опасно както за хората, така и за мечките в дългосрочен план. Романтичната представа, която сме си изградили за мечките, не отговаря на реалността. Те не са сладки, пухкави и гальовни същества, а диви животни, много по-силни от нас, с реакции и инстинкти, които могат да доведат до фатален край при близък контакт с човека“, пишат от „Мечешки истории“.

„Не предлагайте храна. Първо човешката храна може да бъде опасна за дивите животни. Второ, мечките са умни животни и много бързо изграждат връзката човек = лесен източник на храна. А това е първата стъпка към създаване на проблемни мечки“, допълват те.

„При среща с мечка – спрете и преценете внимателно ситуацията. При първа възможност бавно и внимателно, без да изпускате животното от поглед, се отдалечете на безопасно разстояние“, съветват от ортанизацията.

Срещите с мечки у нас далеч не са толкова редки. Нека си примомним случката в Чепеларе, където мецана на няколко пъти слезе от гората, за да си потърси храна. Или случките от миналото лято, когато няколко мечета бяха открити сами.