Когато започнеш да харчиш прекалено много

От съществуването на финикийските знаци та чак до наши дни, човекът винаги е страдал от един сериозен проблем – наличието или липсата на пари.

Имаш или ги нямаш, парите винаги са проблем. Когато не са на лице, тогава проблемите ти са свързани с провала да задоволяваш първичните си нужди – наем, сметки, храна, дрехи и т.н. А, когато ги имаш, тогава се презадоволяваш и не усещаш как започваш да ги пилееш за всевъзможни безполезни джунджурии.

Ето ти сега и три признака, че харчиш прекалено много:

  1. Инвестираш парите си в мечти – Мечтите са затова, за да бъдат следвани, но не и на всяка цена задоволявани. Всеки си мечтае за голяма къща и скъпа кола, но помисли добре преди да си ги купиш, защото не бива да харчиш всичките си средства, за да материализираш някой свой сън. Умният човек винаги си заделя „бели пари за черни дни“, както гласи народната мъдрост. По-просто казано – ако имаш 10 лева, похарчи 5, а други 5 спести. Същото е и при драматично по-големите суми.
  2. Глезиш се – Шоколадчета, десертчета, ресторанти, пазаруване на поразия и какво ли още не. Един-два пъти седмично е добре да му отпуснеш двата края, но ежедневно да се поддаваш на всяка своя нужда е голяма грешка. Сега не ги усещаш, че си похарчил 2-3 или 5 лева, но сумирай ги за седмица или месец, за да видиш, колко точно пари даваш за глезотийки.
  3. В тъжно настроение си – Тъжните хора харчат най-много, за да повдигнат духа си. Неслучайно има един термин при жените, наречен „шопинг терапия“. Това си е форма на самолечение. Когато човек е тъжен, се старае да си доставя удоволствие, за да се зарадва сам на себе си, но не осъзнава, че в хода на това се харчат много пари.

Автор: Десислав Янкулов