Мразим Хелоуин, но не празнуваме Съединението. Защо?

Имах хиляда възможни заглавия за този материал, но избрах най-приличното за него. Всяка година слушам и чета едни и същи глупости по адрес на празника Хелоуин. Какви ли не „патриоти“ намират повод, да излязат от пещерите си и да кажат, че всички хора са тъпи, защото искат да си намерят още един повод за празненство. Не ви разбирам, многоуважаеми критици!

Какво лошо има в това, хората да се забавляват и то всеки по свой си собствен начин, когато с държанието си не пречи на околните? Да не би, ако утре се маскирам на Жокера, да съсипя поредната ви вечер, в която сте седнали пред телевизора в очакване на новия епизод на новините с участието на Волен Сидеров? Или пък предавам славното име на родината ни, когато съм счел за уместно да изляза с приятели и да се позабавлявам със собствените си пари и според собствените си разбирания? От кога е антипатриотично, да споделяш празниците със света?

Според разсъжденията на половината общество в България, всеки който утре забрави за няколко часа сивото си ежедневие, сложи един костюм и пийне две големи уискита в някое заведение, е американофил.

Ако искате да ме заклеймите, това си е ваше право, защото все пак имаме свобода на словото и всеки може да мисли и казва, каквото си поиска, но е длъжен в същото време да се съобразява със същото това право и при околните.

Ще продължа отново със задаването на въпросите. Ако мразиш Хелоуин и се смяташ за патриот, а в същото време ти е нужно да отвориш Google, за да си припомниш кога се е състояло Съединението на България, това в какво те превръща? Ами, колко от вас знаят на 2 юни, защо аджеба надуват едни неприятни сирени по обяд? Ето го и любимият ми въпрос – защо се интересуваш повече от изборите за президент в САЩ и Русия, когато отказваш да гласуваш на местните ни избори? Всичко това патриотично ли ви звучи?

Спомняте ли си, какво правихте на последния 3 март? Ще ви помогна – беше вторник и макар да беше официален почивен ден, всички частници работеха под пара, а държавните чиновници бъркаха в кофите с боя, за да освежават пролетно апартаментите си. Това ли е разбирането ви за празник?

В моите представи празниците са за онези, които ги чувстват за такива. Аз не смятам себе си за най-големия патриот на света. Дори не съм религиозен. Това, което правя по време на тези и други празници, е да ги почитам по свой си начин. При едни отделям по две минути от „скъпоценното“ си време, за да се изправя, да замълча и мислено да благодаря на всички онези, пролели кръвта си, за да може вие да изливате злобата си в интернет, а аз да ви отвръщам подобаващо. При други празници оставям всичките си задължения настрана, прибирам се при семейството и прекарвам времето си по най-добрия начин с тях. А при трети, отивам до магазина, купувам си една маска за 10лв, обаждам се на двама-трима приятели и излизаме, за да се почерпим по питие, да потанцуваме и да се закачаме малко със свободните момичета в клуба. Утре ще направя точно това. Не, защото съм дупедавец на САЩ, даже напротив. Мразя половината американски обичаи и почти целия им начин на живот. Та, по дяволите, Хелоуин дори не е американски празник, а католически! Ама къде съм тръгнал и аз да ви въвеждам в света на религията, като вие дори не знаете, че Коледа преди да се приеме за Рождество Христово е била празник, с които езичниците са правели ритуали за плодородие.

Оставям ви сега всички да се правите на големи патриоти и да вдигате кръвно върху клавиатурите от службата. Аз възнамерявам да се отпусна в следващите дни и да си почина активно, пък дали е Великден, Денят на народните будители, Вси Светии или някой друг празник, нека всеки ги отбележи, както сметне за добре. Само сега не ми казвайте, че не знаете, че другото име на Хелоуин е Вси Светии…