Мартин Сотиров пред Sportal.bg: В Пловдив научих как един професионалист трябва да се държи извън терена

Баскетболистът на Берое Мартин Сотиров се съгласи да даде специално интервю пред Sportal.bg, няколко дни преди официалното начало на третия етап от първенството в НБЛ. 22-годишният сърбин с български паспорт сподели своята гледна точка относно първия си сезон с екипа на старозагорци и тригодишния си престой в Академик Пловдив, а също така разкри как се е запалил по баскетболната игра и какви са амбициите му за в бъдеще.

201-сантиметровият състезател, родом от сръбския град Димитровград, се превърна в едно от летните попълнения на Берое през миналата година, след като направи първите си стъпки в професионалния баскетбол в Академик.

Преди да акостира при пловдивските “студенти” през лятото на 2018-а, Сотиров се състезава за сръбския отбор Константин Ниш. Гардът, който също така може да се изявява и на позицията леко крило, е бивш младежки национал на България и е представял родината ни на Европейското първенство U20 в София през 2018-а, няколко месеца преди официалния му трансфер в Пловдив.

“Чувствам се добре. Да, имахме достатачно време да си починем, но все пак и да започнем подготовка за третия етап в НБЛ след доста натоварената програма, която имахме до момента през сезона“, споделя Сотиров относно настоящия сезон с екипа на старозагорци. „Чувствам се супер и мисля, че една от причините за това е и атмосферата в съблекалнята, която наистина до момента е перфектна – както в съблекалнята, така и в целия тим. Харесвам града, да. Доста е спокоен и ми харесва, че има хора, които наистина обичат баскетбола, и които през целия сезон ни дават важна подкрепа в залата.

Момчетата са страхотни. Веднага ме приеха като част от отбора, въпреки че аз пристигнах доста по-късно. Те тогава вече бяха заедно почти един месец. С Александър Янев и Седариан Рейнс имам страхотна комуникация както на терена, така и извън него, което доста ми помага за подобряването на моята игра“, добави талантливият баскетболист за атмосферата в клуба.

Доброто настроение в състава на “заралии” обаче не се изрази в представянето на отбора в първите няколко месеца от новия сезон. Момчетата на старши треньора Бойко Миленков допускаха поредица от поражения между октомври и декември, като с основна роля за лошия период на “зелените” се отличиха кадровите проблеми, с които тимът бе съпътстван в този период. Самият Сотиров признава, че на някои от тренировките на отбора са присъствали по едва четирима здрави състезатели.

„Наистина, от началото на сезона имахме различни ситуации, в които бяхме принудени да се съобразяваме с мачовете. В някои моменти беше доста трудно. Имахме един период, в който бяхме само по четирима на тренировките. Но, това е минало и вече съм го забравил. Идва най-важната част на сезона и ме радва, че целият отбор е на 100% готов да се раздава на тренировките и да се готви за всеки следващ мач“, доволен е бившият младежки национал.

Положителната настройка в играта на старозагорци започна да се отличава по-сериозно от края на декември, когато Сотиров и компания навлязоха в най-добрата си серия до този момент – пет победи от седем мача, включително две над бронзовите медалисти от Академик Пловдив в НБЛ и Балканската лига. Колебанията отново се изразиха срещу съперници от по-висока класа като Рилски спортист и Левски, срещу които заралии нямаха отговор, но след пристигането на новия плеймейкър Джордан Бърнс ситуацията отново се промени в положителна посока. В момента отборът на Берое е спечелил три от последните си четири двубоя в родния шампионат, като началото бе поставено със 100 точки в коша на Черноморец в средата на февруари.

“Да, ние тогава наистина изиграхме един силен мач, но трябва да имаме предвид и че отборът на Черноморец беше без някои от най-важните си играчи. Надявам се всичките ни проблеми да са останали в миналото и също така се надявам да покажем едно хубаво представяне на нашата публика до края на сезона. Защо не и с някои неочаквани победи“, заяви Сотиров.

Въпреки кадровите проблеми на немалка част от отбора, Мартин Сотиров все още няма пропуснат мач в НБЛ. Стрелецът е взел участие във всички 20 двубоя на старозагорци този сезон, като в същото време той е един от играчите с най-висок скок в представянето си в сравнение с миналия сезон. През настоящата кампания 22-годишният продукт на сръбската школа записва средни показатели от 10.9 точки, 3.7 борби, 2.5 асистенции и 1.2 откраднати топки при 38% стрелба от тройката за 28 минути на паркета. През миналия сезон бившият играч на Академик постигаше по 5.0 точки, 2.3 борби, 1.7 асистенции и 0.3 откраднати топки при 33% стрелба от тройката за средно по 24 минути, прекарани на терена. Прескочил е двуцифрената граница в рамките на 11 пъти тази година, като рекордното му представяне е 27 точки при победата над Шумен в края на януари.

“Има една приятна разлика за мен между този и миналия сезон. Мисля, че това се дължи изключително много на тренировките, на които се посветих през миналото лято. Направих една малка почивка от 15 дни след сезона и започнах веднага подготовката за следващия с треньорите ми в Сърбия. Много съм доволен как се получават нещата до момента и се надявам да са още по-добри в бъдеще.

С Бойко Миленков се разбираме много добре и съм щастлив, че този сезон ми даде шанс, с какъвто не разполагах в предните два сезона – да покажа какво мога. Надявам се, че още не съм показал целия си потенциал. Радва ме и това, че в някои ситуации той демонстрира, че има голямо доверие в мен, което наистина ми помага да трупам опит във всеки един мач“, споделя баскетболистът за своите взаимоотношения с наставника на Берое.

Сотиров дебютира в НБЛ едва на 17-годишна възраст като част от Академик под ръководството на сръбския старши треньор Дарко Костич през сезон 2018/19. Младокът остана в клуба още два сезона, като споделя, че от престоя си там е научил много както на игрището, така и извън него.

„В Пловдив имах късмет, да. От самото начало на професионалната ми кариера тренирам и играя с доста опитни играчи, от които, разбира се, научих доста на баскетболното игрище. Мисля, че още по-важното нещо, което успях да науча от тях, е как трябва един професионалист да се държи и извън терена.

Ами, мисля, че три сезона в Пловдив ми бяха съвсем достатачни. Исках да отида на някое място, където да получа шанс и повече минути, което в края на краищата се случи в Берое. Офертата от Стара Загора пристигна в края на лятото и мисля, че подписването ми с тях беше най-правилното решение в онзи момент“, разкрива Сотиров относно решението си да потегли извън Пловдив.

“Баща ми е виновен за това, че се влюбих баскетбола“, категоричен е баскетболистът на „заралии“. „Още като бях малък ходех постоянно с него на мачове и доста рядко се случваше да изпусна някоя тренировка. Седях отстрани и нямах търпение да порасна и да започна да тренирам по-сериозно. Винаги, след всеки мач, може и да е най-добрият в кариерата ми, той започва да ме критикува. Но, това е нещо, върху което гледам само като позитив, и което ми дава винаги нова мотивация за всеки следващ мач“.

Във временното класиране Сотиров и Берое се намират на шестото място с баланс от 11 победи и 9 загуби, какъвто е и активът на петия Спартак Плевен. На старозагорци им предстои и участие в турнира за Купата на България, където ще се изправят срещу отбора на Черноморец. Личните амбиции на Мартин се крият в това прогресът му да е още по-забележителен с течение на времето.

“Целите са да се опитаме да изиграем третия етап по възможно най-добрия начин и да се пробваме да се изкачим в класирането преди плейофите. За Купата имаме съвсем достатачно време да се приготвим, а и защо да не сътворим някоя изненада. Моите лични амбиции са да продължавам да се подобрявам и да надграждам върху играта си с всеки следващ сезон. Също така, разбира се, да се опитам да стигна до възможно най-високото ниво в баскетбола. По-голямата част за тази цел зависи от мен самия, но винаги е важен и късметът”, завършва Мартин Сотиров.

Снимки: НБЛ