Истинската роля на флирта

Представи си следната случка:

Готино момиче минава покрай теб в бара и те заглежда, а когато погледите ви се срещат, се усмихва сладко, но уверено. След малко се връща обратно и този път се спира до теб, като ти казва: Готин си, защо седиш сам? Ела да пием по едно с моите приятели. Ти разбира се отиваш. Тя те запознава с компанията си.

 Музиката е шумна, но тъкмо имаш повод да си по-близо до нея. Успявате да поговорите 5-10 минути, в които очевидно си пасвате страхотно – тя е забавна, чаровна, самостоятелна. И гледа футбол. Направо не знаеш къде се намираш. Споменава ти, че харесва косата ти, а докато си говорите играе със своята.

И когато си мислиш, че знаеш накъде отиват нещата, грейнала от радост тя ти споделя, че скоро ще се жени и ти показва годежния си пръстен. Същият пръстен, който си е бил там от самото начало, ама кой да ти го забележи, мъжете дори не знаем на кой пръст се носи. Докато се отърсваш от шока, тя се сбогува с приятелите си, усмихва ти се за последно и си тръгва.

Да видим сега каква е обичайната мъжка реакция:

1) Казваш си сам на себе си: „Идиот, трябваше да тръгнеш след нея!“, след което съжаляваш месеци наред, че не си го направил.

2) Прекарваш 2 седмици да я издирваш във фейсбук по малко име и рефрешваш официалния сайт на бара през 20 минути, да не би да изскочи някоя нейна снимка. Все едно така ще можеш да я намериш.

3) Цял месец се чудиш дали не си влюбен и това не е било момичето на живота ти, а тази сватба трябва да бъде открита и осуетена.

4) И трите

Всичко, освен да се порадваш на красотата на един такъв флирт помежду ви и на факта, че готино момиче те е намерило за привлекателен.

Флиртът има грешно реноме сред мъжете. Че и сред жените – да не излезе, че само ние сме се объркали. Приемаме го за нещо, което води до секс. Флирт = (дай Боже) секс. Че защо да флиртуваш, освен за да я накараш да те хареса, което пък ще я накара да те пожелае?

Но това е само една от функциите на флирта. Рядко се замисляме за всички останали ползи от него – за нас самите и за тези, с които флиртуваме.

БЕЗКОРИСТНИЯ ФЛИРТ

Има един тип флирт, който условно ще наречем безкористен и който е много важен социален феномен. Неговата цел не е да я вкара в леглото ти, но всъщност има потенциал да преобърне любовния ти живот.

За разлика от користния флирт, който за повечето мъже значи да манипулираш ситуацията (или момичето) така, че да завършите в спалнята, безкористният флирт има други цели:

1) Опит в общуването с другия пол

2) Самочувствие за теб

3) Самочувствие за нея

ОПИТ В ОБЩУВАНЕТО С ДРУГИЯ ПОЛ

Тъй като не търси полза за теб, безкористния флирт не е толкова избирателен. Няма нужда да си влюбен от пръв поглед или да виждаш момичето като потенциалната майка на децата си, за да флиртуваш с нея. Не е нужно дори да те привлича физически. Можеш да й направиш игрив комплимент, дори да не е твой тип, дори да е много по-възрастна или по-млада, дори някой от вас да е обвързан. Ако флиртът е безкористен, тогава би могъл да го правиш с всяко момиче, нали? Достатъчно е да намериш нещо у нея, което е привлекателно: как се облича, очите й, смехът й, татуйровката на рамото й, стройните й крака, новото и палто. You get the point.

Но защо да го правиш? Защото когато не се вкарваш в тясната рамка на сексуалните отношения, не си толкова избирателен, а така всеки ден ти се откриват десетки възможности да тренираш уменията си да флиртуваш и изобщо да общуваш с жените. Много скоро ще се озовеш в ситуация, в която е важно да омаеш момичето срещу теб и тогава ще усетиш рязко колко са били полезни (или колко ти липсват) тези репетиции.

Флиртуването, както шофирането, е умение. Никой не е минал от учебната кола до Рали Дакар за 1 седмица. Единствено тренировките те правят по-добър. Разликата е, че колата щещ – не щеш се налага да я караш всеки ден, защото работиш в Иван Вазов, а живееш в Мусагеница. И да не искаш, с това ставаш по-опитен шофьор. За да си по-успешен с нежния пол, ще се наложи и да флиртуваш. Вече знаеш, че не ти трябва специална възможност, за да трупаш безценен опит. Италианците могат да ни научат на много в това отношение.

Ако целта ти е да си естествен и уверен с жените, но си прескочил фазата на безкористния флирт, първо трябва да усвоиш това умение. Докато не овладееш него, откажи се от идеята за „one night stand“ (сигурно има дума на български). Това умение ще те отпусне да говориш по-лесно с всяко момиче. Ще те направи по-разбиращ, по-непринуден и по-харесван сред дамите. Нищо не е по-привлекателно за едно момиче от това някой готин мъж да я намира за привлекателна.

ОК е да флиртуваш дори в офиса, стига да го правиш по правилния начин, с правилните намерения.

САМОЧУВСТВИЕ ЗА ТЕБ

Тук нещата до голяма степен се покриват с предишната точка, но нека все пак затвърдим очевидното:

Колкото повече флиртуваш, толкова по-опитен ставаш във флиртуването. Това те кара да се чувстваш по-комфортно в женска компания. С времето започваш да се чувстваш в свои води дори сред много жени или до някоя особено красива дама, която при равни други условия би ти качила сърдечния ритъм до 120 удара в минута, само като се замислиш дали да не я заговориш.

С умението да флиртуваш идва и умението да си естествен с жените. Това задължително те прави по-самоуверен: те ще те харесват повече, ти ще се харесваш повече, и без съмнение ще изпъкваш сред приятелите си.

Когато не търсиш секс, а по-скоро се кефиш на „танца“ и забавлението от вербалната размяна, напрежението от флирта е несравнимо по-малко. Ако флиртуваш, за да спиш с нея, фокусът си ти и залогът е голям (както и напрежението). Ако обаче го правиш, за да я накараш да се усмихне или да се почувства по-секси, фокусът е тя и напрежението изчезва. Едва ли ще те изненадам, но когато не си напрегнат, си по-самоуверен.

Не на последно място, безкористния флирт има за цел да накара жената отсреща да се почувства по-добре – червена точка на сметката на добрата ти карма. Това, че правиш нещо добро за друг човек кара и теб да се чувстваш по-добре в кожата си, което отново повишава самочувствието ти.

Смея да твърдя, че да се научиш да флиртуваш безкористно е една от най-добрите инвестиции в самочувствието ти, може би наравно с решението да започнеш да спортуваш. Никога няма да съжалявам за което и да е от двете решения. Самочувствието, което умението да флиртуваш ти носи, се отразява на работата ти, на стойката ти, на излъчването ти, на всичко.

САМОЧУВСТВИЕ ЗА НЕЯ

И както стана дума, целта на безкористния флирт е закачката, комплимента, играта помежду ви, без някой от вас да търси нещо повече. За теб целта е да вдигнеш нейното самочувствие като я накараш да се чувства желана.

Тук се крие социалната функция на безкористния флирт. Той има за цел да утвърди у човека отсреща идеята за собствената му привлекателност – нещо, което телевизията, списанията, книгите и социалните медии с всички сили се опитват да му отнемат. Мъжете „трябва“ да са високи, здрави, мускулести и богати, иначе не стават. Всеки път, когато отвориш Men’s Health или отидеш на кино, самочувствието ти удря дъното.

За жените е още по-трудно. Ако не си слаба, красива, грациозна, с перфектна коса, все едно си втора категория. Освен това ти набиват, че имаш „срок на годност“, който безвъзвратно изтича. Напрежението е огромно. Всяка разходка по улицата или из Фейсбук дава повод на едно момиче да се чувства непривлекателна и недостатъчно добра да бъде обичана. Неслучайно рядко ще чуеш мъж да има проблеми с анорексия.

Тук идваш на помощ ти. Не от съжаление, а защото светът има нужда от повече джентълмени. Това, че флиртуваш с нея й казва, че тя може да бъде желана и интересна, въпреки несъвършенствата, които намира у себе си.

ВАЖНО: Единственият недостатък на безкористния флирт е неговата деликатност. За да не превърне ефекта в дефект, безкористния флирт трябва да изпълни три едновременно противоречащи си функции:

1) Да й намекне, че би се радвал да спиш с нея

2) Да й покаже, че няма да спиш с нея

3) Да й каже недвусмислено, че причината не в нея

Можеш да намериш десетки причини нещата между вас да нямат шанс:

  • Това, че имате голяма разлика във възрастта
  • Това, че работите в една фирма и правилата не го позволяват
  • Това, че един от вас, или двамата, сте обвързани
  • Това, че тя не си пада по противоположния пол (не настоявай:)
  • Това, че единият от вас бърза и едва ли ще се видите отново

Не забравяй, не се опитваш да „затвориш сделката“. Просто трупаш опит и самоувереност, докато караш някого да се чувства по-добре. Ако си го поставиш за цел, всеки ден ще ти хрумват поводи просто да „потанцуваш“ този танц с някоя жена, без някой от вас да има грешни очаквания или да се разочарова.