Как Google ще ни осигури до 60% повече пространството в Android смартфоните

Най-популярната операционна система за смартфони предлага много инструменти, с които да мултитаскваме и управляваме своите файлове. Аndroid също така се ъпдейтва периодично с нови функционалности и пачове за сигурност. По този начин Google позволява на потребителите да извлекат максимума от своите смартфони.

От няколко седмици се работи усилено над Аndroid 13.

Първите публични демонстрации на софтуера се очакват през лятото, а реалните актуализации през есента. Вече знаем, че Google работят над редица подобрения и също така ще предложат още по-удобен начин да освободим пространство в устройствата с Android.

В официален блог пост Google потвърдиха, че експериментират със система, която архивира приложенията. Това може да допринесе за освобождаване на до 60% от вграденото пространство в смартфоните, съобщава GizChina.

Идеята е, когато потребителите решат, че не използват редовно дадено приложение Android да деинсталира ненужни части от софтуера.

 

 

В този случай мобилното приложение няма да бъде напълно изтрито напълно от устройствата. Първоначалните тестове показват, че Google могат да освободят максимум 60% от паметта, чрез новата система за архивиране.

След това собствениците на смартфони могат лесно да възстановят приложението до актуална версия, като същевременно запазят всичките си данни. За да постигнат този ефект от Google планират да генерират APK файл, в който се пазят данни като потребителски имена, пароли, бележки, снимки и др.

Потребителите няма да им се налага изтриват приложенията, тъй като ще може да ги архивират и стартират, когато е необходимо. Разработчиците вече имат достъп до функцията от App Bundle формата в Google Play.

Teстовете ще продължат, като се очаква масовото разпространение да стане факт преди края на 2022г. Новата функция вероятно ще е пряко свързана с разработката на Аndroid 13.

 

Oще от Digital: Android 13 ще позволи да прехвърляте мултимедия на други устройства

TagsGoogle