Колко време е нужно, за да починете между тренировките

Ето един любопитен въпрос за фитнес маниаците, които искат да прекарват по 5 часа в залата 7 дни в седмицата. Ще ви кажа формулата на успеха и ще изкоментираме след малко – спете, хранете се, тренирайте и после повторете.

Тялото ви има нужда от регенерация. Това е факт, който е любим на мързелите, но трябва да знаете, че има доста истина в него.

Питали ли сте се, защо е нужно да прекарвате 1/3 от живота си в сън? По-същата причина, поради която трябва да почивате по няколко дни в седмицата между дните за тренировка. Тялото е машина, която трябва да се експлоатира правилно. Трябва да дава максимума, когато е включена в контакта, но и да има време, в което кондензаторите да се разредят.

Идеалната формула е ден почивка, ден тренировка, когато говорим на седмично ниво. В най-лошия случай си разделяйте тренировките на силови и кардио. Ден сила, после ден кардио и все пак поне един ден трябва да е изцяло отдаден на почивка.

Сега ще ви обясня защо. Причината е, че, каквото и да правите, свързано с някаква форма на натоварване, вие си причинявате микроразкъсвания на мускулните влакна. Тези микроразкъсвания са нещо нормално и се причиняват в следствие на изгарянето на хранителни запаси, за да можете да преодолеете едно препятствие или друго. Казвам „препятствие“, защото на най-първично генетично ниво, тренировката във вербалния речник ни е препятствие за оцеляване в генетичния. Та, вие си разкъсвате реално мускулите, като, за да се възстановят, те трябва да получават своя рехабилитационен период. Влакната се оправят в рамките на часове, но не един-два, а 20-24. Веднъж заздравени, те вече са по-големи, от където се получава и растежът на даден мускул.

Сега идва ред да обясня и формулата от по-горе, която гласеше – спете, яжте, тренирайте, повторете. Спите, за да оставите тялото да се лекува. Ядете, за да си набавите нужните градивни частици, за да поправите микроразкъсванията. Тренирате, за да повишавате резултатите си и накрая повтаряте. Просто и ясно.

Така, че адмирирам ентусиазма ви, за дето искате да постигнете възможно най-добрите резултатите в максимално кратки срокове, но красивото и здраво тяло е по-скоро маратон, а не спринт.

Никой велик атлет не е успял за ден или два. Били са им нужни месеци и години, преди да са причина всички днес да искаме да приличаме на един или друг. Ако ги попитате, всеки ще ви каже, че почивката играе много важна роля в резултатите им.