Социалните мрежи може да бъдат блокирани, ето какво да направите

Руслан Юсупов, директор на частните клиенти в Group IB, разказа как да прехвърлите данните си от социалните мрежи Facebook и Instagram преди възможното им блокиране поради специалната операция на Русия в Украйна.

„Нека първо поговорим какво да запазим. Повечето системи – както социалните мрежи, така и имейл услугите – днес имат възможност да изтеглят цялата информация за вас. Тази информация може да е излишна – включително какво сте харесали, вашите движения и т.

н. Впрочем, това е много добра причина да видим колко информация събират социалните мрежи за нас, защото когато изтеглите целия архив, мисля, че ще бъдете изумени от количеството на тази информация“, каза Юсупов.

Според него обаче следващият въпрос е какво да се прави по въпроса. Експертът отбеляза, че за всеки потребител стойността на информацията е много различна – контактите са важни за някого, а записите в блога са важни за друг.

„Въз основа на това от какви данни имате нужда, вероятно си струва да предприемете определени действия. Във всеки случай можете да направите резервно копие на данните си“, препоръча Юсупов.

Така че във Facebook трябва да отидете на „Настройки“, да изберете настройки за поверителност и след това „Вашата информация“. След това вече можете да изтеглите целия архив. Въпреки това ще бъде трудно да се импортира информация в новата система с едно действие, затова експертът съветва да се прибягва до „допълнителни манипулации“, за да запазите необходимата информация – например изтегляне на снимки или контакти.

„За да не се притеснявате, най-лесният начин е да изтеглите целия архив и да продължите да действате според обстоятелствата“, допълни събеседникът на журналистите.

Добавяме, че можете да архивирате акаунта си в Instagram, както следва: отидете на страницата си и кликнете върху иконата на назъбено колело в горния десен ъгъл. След това изберете „Поверителност и сигурност“. Сега можете да направите заявка за архива с данни.