Защо компютрите на Apple се казват Mac

Apple промениха представата ни за начина, по който изглеждат и работят мобилните устройства. Създаването на първия iPhone е само един от примерите за впечатляващите иновации, които дължим на компанията. През годините Apple революционизираха индустрията и с продукти като AirPods, iPad, Apple Watch, но също и компютрите Mac.

Всъщност това са едни от най-старите устройства на компанията, които имат специално място в богата история на технологичния гигант.

  Първите версии на Apple Macintosh са създадени през 1984г., като след това придобиват популярност с името Mac. Историята за избора на това име е доста любопитна, съобщава HowToGeek.

Първоначалото вдъхновение за Macintoch идва от популярния сорт ябълки с името “McIntosh Red”, който е изключително популярен в Канада и някои американски щати. Все пак Apple решават да добавят “а”, за да избегнат патентни спорове при избора на име на своите компютри.

 

 

Още от първите дни на компютрите кръстени Macintosh, обаче все повече хора и представители на медиите започват да се обръщат към тях с наименованието Mac. Това е не само по-кратко, но също така и асоциира с други софтуерни решения на Apple от този период, като MacPaint и MacWrite.

Oперационната система за устройствата официално получава името Mac OS с премиерата на Mac OS 7.6 през 1997г.  Само година по-късно Apple използват официално съкратеното наименование за първи път с iMac от 1998г. Постепенно този бранд намира място в други популярни модели като Power Mac G4 и MacBook Pro.