Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4 – Най-добрият мултимедиен лаптоп който сме тествали

Ние от Digital.bg сме хора през ръцете на които са минавали почти всички топ модели преносими компютри, които излизат на пазара в България. По тази причина трудно можем да се впечатлим от някое тестово устройство, но ето че това се случва тук. Преди няколко дни при нас за тест дойде Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4.

 

 

Познавайки серията, още самото наименование на модела ни подсказа, че в тази кутия ще стои някаква много интересна машина, от която можем да очакваме много и след като я отворихме и се запознахме с устройството в нея, това се потвърди.

 

 

Спрямо предшественика си, Gen 4 е претърпял значителен редизайн, като отново изглежда изцяло в стила на ThinkPad серията на Lenovo. За нея са характерни изчистените форми, ненатрапващият се строго елегантен дизайн и липсата на каквито и да било нестандартни, “крещящи” решения.

 

 

ThinkPad е нещо като еквивалент на Rolls-Royse – красив, мощен и доста, но оправдано скъп. Да, още тук ще отбележим, че конфигурацията, която тестваме тук, а тя не е най-върховата за X1 Extreme Gen 4 струва около 7000 лева. Сериозна цифра, но в това ревю ще разберете, че има причина цената да е толкова висока – това не е обикновен лаптоп, предназначен за средностатистическият потребител.

 

 

Ще започнем с дисплея. Познавайки добре ThinkPad серията на Lenovo, ще отбележим, че X1 Extreme Gen 4 е първият 16” модел от нея. Както и сами виждате, формата на дисплея е по-квадратна, това се дължи на факта, че съотношението на страните тук е 16:10. Доста по-удобно за работа и мултимедия в сравнение със стандартното 16:9. Дисплеят е IPS с матово покритие, което неутрализира отблясъците. Той има изключително висока UHD резолюция, зад която стоят 3840×2400 пиксела.

 

 

Респективно плътността на пикселите за площ от 1″ е 283PPI, с размер на всеки от пикселите от едва 0.0897мм. В резултат, дори да се приближите на няколко сантиметра от екрана, няма да забележите очертанията на пикселите. По този начин картината изглежда максимално жива, сякаш наистина е пред вас.

 

 

Цветовете са фантастични, но и за това има логично обяснение, което се казва 8 2 битов цвят, който покрива на 100% Adobe цветовата гама. И това отново не е всичко – дисплея е с Dolby Vision поддръжка има HDR400. Въпреки, че дисплеят е с направо огромна 600 нита яркост, впечатление ни правят ниски нива на вредната синя светлина, която след неутрализиране не натоварва толкова много очите ни при продължителна работа.

 

 

Яркостта на дисплея е равномерна и не се наблюдават ясно изразени по-светли или по-тъмни зони върху него, дори когато го тестваме с единичен тъмен цвят. В допълнение към общото визуално възприятие, честотата на опресняване на изображенията върху екрана е 60Hz, което автоматично допринася за по-плавното движение на образите.

 

 

Освен варианта който тестваме ние, Lenovo предлагат и такъв тъчскрийн функционалност. Той е по-подходящ за дизайнери и хора, които се занимават професионално с графична работа или пък често използват лаптопа си за презентации.

 

 

В България е наличен и още един вариант за дисплей при Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4, който е с малко по-ниска QHD (2560×1600) резолюция и яркост ограничена до 400 нита. Всички останали параметри са почти идентични с тези на тестваният от нас екземпляр.

 

 

Когато го разглеждаме, впечатление ни прави, че рамката около дисплея е доста тънка, независимо, че в горната ѝ част има и вградена хибридна (IR) камера с физически предпазител. Впрочем камерата снима с FHD качество, което също е рядко срещано явление при лаптопите, където почти винаги качеството е HD.

 

 

Но да се върнем на намалената рамка около екрана. Благодарение на нея размерите на Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4 са доста компактни. 359.5мм на 253.8мм с дебелина на профила от едва 18.2мм в които включваме крачетата в долната част или 17.7мм без тях. Това наистина е изключително тънък профил, за толкова мощна машина.

Не забравяйте и че пред нас стои 16” лаптоп. Приятно изненадани сме и от теглото на машината, което е 1814гр. С такива габарити ThinkPad X1 Extreme Gen 4 е удобен за пренасяне и работа извън дома и офиса.

 

 

Ниското тегло и компактните размери обаче не са постигнати за сметка на здравина. ThinkPad серията на Lenovo е характерна със своята качествена изработка и това се потвърждава от конструкцията на иначе тънкият горен капак. Тя не поддава сериозно на странично кривене и директен натиск. Това се дължи на факта, че в конструкцията на капака са вградени изключително здрави карбонови нишки.

 

 

Централно разположеният отварящ механизъм е стегнат и позволява на капака да се отваря дори сам ос един пръст. В същото време, когато работим с лаптопа в скута си по време на път, дисплеят не се разклаща както при по-нискокачествените панти при редица друго, дори скъпи лаптопи.

 

 

Очаквайте и втората част на ревюто, което Digital.bg посвети на топ мултимедийният лаптоп Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4. В нея както винаги ще подходим по-технически и ще ви запознаем с хардуера на машината, който тук повярвайте ни е доста впечатляващ. Като такъв, той има и специфично охлаждане.

Ще спрем погледа си на периферната свързаност и функционалностите ѝ, на клавиатурата, тъчпада и озвучението. И за финал ще споделим как се справи батерията ThinkPad X1 Extreme Gen 4 след всички изпитания на които подложихме лаптопа.