Мрежата е в шок от 163-г. мъж, който се самомумифицира ВИДЕО

Тази седмица в TikTok се разпространиха клипове на възрастен мъж, за когото се твърди, че е на 163 години, като потребителите са шокирани. Предполага се, че слабият мъж, монах, практикува самомумифициране.

Видеото показва възрастен мъж, който получава грижи в болница в Тайланд, а изключително слабият му вид кара хората да говорят за възрастта му.

Някои слухове твърдяха, че той е на 163 години и практикува техника за самомумифициране, популярна сред японските будистки монаси, съобщава „Дейли Стар“.

Старецът, за когото се смята, че е монах, зашемети интернет, а внучката му, която заснема клиповете, набра 530 000 последователи в TikTok. Но има ли нещо вярно в твърденията за възрастта му, както и за това, че практикува самомумифициране?

 

@auyary13

เมื่อเหลนน้อยมาเรียกหา หลวงตาสัมผัสได้ถึงความรักและห่วงใย เรียกมาเคาะหัวให้พรเหลนเลย สาธุๆๆ

♬ บทเพลงสวดบารมี 30 ทัศ – ocean media

Слуховете, които се появиха в TikTok за 163-годишния монах, всъщност не са верни. Възрастният мъж в клипа не е 163-годишен, а е 109-годишен тайландец на име Луанг Фо Яй, според Snopes, проверяващ фактите.

Макар че наистина вероятно е монах в Тайланд, той не изглежда да практикува техниката за самомумифициране, известна като Сокушинбуцу.

Акаунтът @auyary13 в TikTok, който споделя клиповете, се управлява от неговата внучка Auyary, която ежедневно информира феновете си за дядо си.

Най-ранните видеоклипове в акаунта, от около ноември 2021 г., показват стареца вкъщи. През януари 2022 г. обаче той е докаран в болница „Дан Кхун Тот“ в Тайланд след счупване на тазобедрена кост, а клиповете на Auyary, в които тя информира хората за здравето на дядо си, са гледани милиони пъти.

Последните видеоклипове дори показват, че здравето му се подобрява. Той е в състояние да се храни, да прави упражнения и да посещава семейството си.

След като клиповете му станаха вирусни, редица хора си направиха жестоки шеги за възрастта му. В коментарите на един от клиповете @Auyary13 заявява, че е на 109 години, като отговаря и на един коментар, който го нарича труп, с думите „Той не е труп. Нека да уважаваме Луанг Та. Ако не ви харесва, моля, не гледайте видеата и не коментирайте по подобен начин“.

Какво е Сокушинбуцу?

Това е рядка практика сред будистките монаси в Япония, при която хората се подлагат на мумифициране още докато са живи, като следват изтощителен режим на самодисциплина.

Практиката включва строга диета и обезводняване на тялото отвътре навън, като монасите се лишават от мазнини, мускули и влага, преди да бъдат погребани в борова кутия, за да медитират през последните си дни на Земята.

Въпреки това няма доказателства, че Луанг Фо Яй, мъжът от видеото, практикува тази техника на самомумифициране.

В акаунта на @auyary13 в TikTok не се споменава нищо за тази практика, така че вероятно става дума за слух, разпространен от потребители, след като клиповете станаха популярни.

Превод и редакция