Xenomorph е зловреден софтуер, който излага на риск хиляди потребители на Android

Смартфоните с Android продължават да задават тенденциите в мобилната индустрия. Google допринасят за функционалността, но също така полагат много усилия, за да предпазват своите потребители. Най-популярната операционна система за смартфони е предпочитана мишена за хакерите, което не е изненадващо заради големия брой устройства с Аndroid.

Eксперти по сигурността на ThreatFabric предупреждават за нова опасност, която излага на риск потребителите.

  Този път заплахата представлява зловреден софтуер създаден да компрометира банкови карти и се разпространява от приложение с името Fast Cleaner. Вместо да разчисти смартфоните от ненужните файлове, обаче може да станете жертва на финансова измама.

Повече от 50 хил. души са инсталирали приложението преди да бъде извадено от Google Play от съображения за сигурност. Още по-неприятното е, че Fast Cleaner не използва познати досега методи, тъй като е базиран на изцяло нов вирус, съобщава AndroidHeadlines.

 

Неговото име е Xenomorph и според мащабни изследвания тартегира потребителите на повече от 56 различни банкови и финансови институции на територията на Европа. Този вирус е разработен специално с идеята да инфектира устройство и незабелязано да открадне лична информация oт смартфоните.

Когато става въпрос за парични средства, обаче проблема става все по-сериозен. Другите проявление на Xenomorph включват още възможност за четене на текстови съобщения и нотификации от приложения, което също е неприятно. Експертите откриват сходства с Alien – усъвършенстван банков вирус от последно поколение.

Все пак Xenomorph не е толкова сложна и опасна разработка. Продължава разследването дали има други приложения в Google Play, които са инфектирани от Fast Cleaner. При всички положения бъдете много внимателни при инсталация на приложения за Android, особено когато са от непознати източници.

 

Oще от Digital: Как да подобрите сигурността на Android смартфон