Учени отправиха сериозно предупреждение за развитието на изкуствения интелект

Софтуерните решения с изкуствен интелект имат много повече приложения в ежедневието ни, отколкото вероятно предполагате. Много функции на смартфоните използват AI алгоритми от камера приложенията, до търсачките, услуги като Google Assistant и др. Управлението на имейлите, препоръчването на съдържание в YouTube или Spotify също дължим на подобренията в изкуствения интелект.

Компании от ранга на Google и Facebook тренират огромни компютърни системи с машинно обучение и изкуствен интелект, които анализират огромно количество информация.

Тези проекти допринасят значително за развитието на AI технологията и дори предизвикват някои плашещи прогнози.

Опитите за сливане на компютрите с човешкия мозък и разработките в тази насока накараха някои анализатори и учените да изразят опасение, че изкуствения интелект се развива с толкова бързо, че не можем да контролираме процеса.

Сходно мнение поддържа и един от главните учени на OpenAI, съобщава SlashGear.
     

 

Компанията е основана преди седем години, като един от създателите е Илон Мъск, който има активно участие в ранните години на OpenAI. Още тогава той изрази мнение, че изкуствения интелект може да се превърне в заплаха за човечеството. Тогава Илон Мъск уточни, че трябва да бъдем изключително внимателни, ако искаме да контролираме технологията.

В момента OpenAI е лидер в своята сфера, като съоснователя и водещ учен, Иля Суцкевър направи доста мрачно разкритие. Според него най-големите невронни мрежи вече са достигнали етапа, в който имат собствено съзнание. Неговата позиция е в контраст с мнението на повечето специалисти, които смята, че това ще се случи след години.

Все пак мнението на един от най-големите експерти в тази сфера не е за пренебрегване. Думите на Иля Суцкевър, че най-усъвършенстваните AI системи вече развиват собствен разум е доста плашеща и е потвърждение на първоначалните опасения за възможностите на технологията.

 

Oще от Digital: Как изкуственият интелект прави смартфоните по-добри