Стартъп разработва изкуствено месо от въздух

Производството на хранителни продукти също ще бъде революционизирано от модерните технологии и умните методи, които вече намират широко приложение в индустрията. От няколко години учени и частни компании инвестират в системи за създаване на изкуствено месо. Подобен продукт има голям потенциал да се превърне в комерсиален хит, според много анализатори.

Досегашните опити в лабораторни условия дават оптимистични изгледи за развитие на технологията.

Глобалната консумация на месо е около 350 милиона тона годишно, като населението се очаква да достигне до 10 млрд. души през 2050г. Това налага намирането на алтернативни форми на протеини.

Стартъп с името Air Protein разработва от три години собствено решение, което е доста любопитно. Компанията работи над концепция за производство на изкуствено месо от въздуха, като трансформира въглеродния диоксид в сочна пържола или филе от сьомга, съобщава Wired.

 Процесът е сходен със създаването на кисело мляко от живи култури.

 

Производственият метод на Air Protein култивира хидрогенотрофни микроби в резервоари за ферментация, където се захранват от смес, състояща се от кислород, въглероден диоксид, вода, минерали и азот. Крайното съединение наподобява брашно и има сходен аминокиселинен профил, както месния протеин.

Идеята зад създаването на стартъпа е да се предложат нови кулинарни техники и различни текстури, които да задоволят повече индивидуални вкусове. Технологията на Air Protein използва комбинация от контрол на температурата и налягането, както и съвременни техники за готвене на хранителни продукти.

Амбициозните планове на стартъпа предвиждат извличане на въглеродния диоксид от атмосферата, чрез растения за директно улавяне от въздуха. Самият процес използва 1.5 милиона пъти по-малко земя от традиционното отглеждане на говеждо месо, но и намалява консумацията на вода 15 хил. пъти.