Защо версии 100 на Microsoft Edge, Google Chrome и Mozilla Firefox могат да създадат проблеми на много сайтове

Google и Мozilla активно ъпдейтват своите браузъри, което осигурява бърз достъп до нови функционалности. Всяка нова версия на Chrome и Firefox се актуализира през няколко седмици, което гарантира и максимална степен на сигурност. Много скоро ни очаква в момента, когато уеб браузърите ще преминат версия номер 100.

Това е събитие, което заслужава вниманието ни, но също така може да предизвика неочаквани проблеми.

Разработчиците се подготвят от месеци, но все още се нуждаят от помощ, за да предотвратят крашване или блокиране на сайтове в интернет. Освен Google Chrome и Mozilla Firefox в следващите седмици кота 100 ще бъде премината и от Microsoft Edge.

Все пак това не означава, че няма да може да посещаваме любимите си сайтове, както досега. Остава възможността да има известни бъгове при зареждането на някои страници, съобщава TechSpot.

 

 

Всеки път, когато отворите сайт в интернет вашето устройство изпраща заявка, която включва т.нар. „User-Agent (UA)“. Тези няколко реда данни се използват за идентифициране на вашия браузър и неговите възможности. В тях се съдържа информация коя версия на браузъра използвате, както и каква е актуалната операционна система.

Въпросните UA съобщения изглеждат по сходен начин „Firefox: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.15; rv:96.0) Gecko/20100101 Firefox/96.0.”. Всеки браузър използва различни формати за UA информацията, която споделя. Тази специфика може да предизвика бъгове при оптимизация на някои библиотеки с новите версии на Chrome и Firefox.

Mozilla проведоха подобен тест през есента и резултатите показаха, че някои сайтове може да не се показват коректно при преминаване към „Version 100“ на браузърите, чиято премиера се очавква на 29 март за Chrome 100 и на 3 май за Firefox 100.