Chrome OS Flex e операционна система предназначена за остарели компютри с Windows и macOS

Google са известни със своите софтуерни технологии. Компанията разработва активно няколко операционни системи. Android вероятно е първата асоциация, която ви хрумва, но портфолиото им включва още Wear OS, Google TV, както и Chrome OS. Хромбуците са интересна концепция на устройства, които са създадени като бюджетна алтернатива на лаптопите с Windows.

Компанията е разработила нова версия на Chrome OS, която е предназначена за представителите на бизнеса, учениците и образователните институции. Въпросният софтуер се казва Chrome OS Flex и е проектиран специално с идеята да работи на по-стари версии на Windows и macOS. Визията и функционалността остават идентични със стандартната версия на Chrome OS.

Oперационната система може да се инсталира за броени минути и споделя голяма част от кода с Chrome OS. Toзи проект е пряко свързан с придобиването на Neverware – разработчици на приложението CloudReady, което превръща старите компютри в хромбуци.

 

 

От месеци се работи усилено над интеграцията на технологиите на Neverware с настоящата инфраструктура на Google, като това е само първата стъпка. Бета версията на Chrome OS Flex може да се инсталира от USB устройство и е безплатна, но може да включва някои бъгове.

Google работят активно, за да отстранят различни проблеми и да интегрират повече функционалности от Chrome OS в новата операционна система. Сред тях са браузъра Chrome, както и гласовия асистент Google Assitant. Функции ориентирани към смартфоните с Android също ще станат част от разнообразните инструменти на Chrome  OS Flex.

Благодарение на Chrome Enterprise Upgrade администраторите ще могат да използват същата Google Admin конзола, както хромбуците от последно поколение. Това ще улесни управлението, както и мигрирането на информация от старите устройства към нови, когато е необходим хардуерен ъпгрейд.

Google твърдят, че операционната система може да работи и да вдъхне нов живот на устройства, които са произведени преди 13 години. Разпространението на Chrome OS Flex ще стартира в следващите месеци.

 

Oще от Digital: 8 класически операционни системи, които може да стартирате в уеб браузъра