Учени създадоха материал, който е лек като пластмаса и здрав като стомана

Eкип от инженери на MIT направиха впечатляващ научен пробив с разработката на материал, който ще ви изненада със своите характеристики. След серия от лабораторни тестове успяват да произведат съединение, което е ултратънко, но също така леко като пластмаса и по-здраво от стомана. Уникалните възможности на материала го превръщат в подходящо решение за много производства и индустриални отрасли.

Полимерите са многостранни материали, които под микроскоп изглеждат като криволичещи нишки или вериги наречени мономери, които могат да се преработят в 3D форми с методи като леете под налягане.

Свързването на полимери в двуизмерни листове, обаче е изключително труден процес, съобщава NewAtlas.

Именно това е целта на проекта, с който MIT разработват непознат досега метод за производство, с който позволяват на полимерите да създават 2D листове, като в същото време запазват същата здравина. Учените провеждат експериментират с различни съединения.

 

Първоначално започват с меламин, който има структура от въглеродни и азотни пръстени. Поставянето на съединението в разтвор при точно определени условия позволява създаването на дискови структури, задържани от въглеродни връзки. Този механизъм се случва спонтанно в разтвора, а след синтезирането на материала към него се добавят тънки филми с изключителна здравина.

Учените кръщават материала с името 2DPA-1 и остават приятно изненадани от тънките и леки размери, както и от здравината, която е два пъти по-голяма от тази на стомана. Необходима е шест пъти повече сила за деформация, в сравнение с бронеустойчиво стъкло. В заключение ще отбележим, че 2DPA-1 е напълно непропусклив към течности и газове.