Ревю на смартфона Motorola Moto G51 5G – Тест на харфуер и софтуер

В третата подред част от поредицата от ревюта посветени на смартфона Motorola Moto G51 5G, Digital.bg ще се съсредоточи върху хардуера, софтуера, батерията и зарядното на устройството.

Всичко останало, което разгледахме в предходните две части, можете да видите тук:

Motorola Moto G51 5G – Смартфон с идеално съотношение цена – качество

 

Motorola Moto G51 5G - Смартфон с голям 6.8

 

И така, в основата на хардуера стои процесор Qualcomm SM4350-AC или по-известен като Snapdragon 480 5G. Да, както Motorola са отбелязали върху кутията му Moto G51 има на разположение 5G модем, който му гарантира изключително висока скорост за пренос на данни.

 

 

Стрийминг на видео и мрежови игри онлайн не представляват абсолютно никакъв проблем за Motorola Moto G51 5G. Важен фактор при игрите обаче е не само наличието на 5G свързаност, а и параметрите на самия хардуер на смартфона, които позволяват играта на заглавия с по-големи хардуерни изисквания. Snapdragon 480 е 8-ядрен и е изграден по 8nm технология.

С цел максимално висок коефициент на полезно действие, ядрата на процесора са разделени в две Kryo 460 групи. Основната, която работи постоянно е 2.2GHz тактова честота и се състои от две ядра. Останалите шест са с 1.8GHz честота и се активират само при нужда от повече мощност.

 

 

Такава нужда възниква когато играете игри, работите с по-тежки програми или стриймвате видео с високо качество. При Moto G51 партнира графичен процесор Adreno 619, а оперативната RAM памет е 4GB, 6GB или 8GB, като в Европа и в частност в България ще се предлага вариант с 4GB и 64GB сторидж.

 

 

Обемът не е голям, но пък ако беше по-голям цента на смартфона щеше да е по-висока, а представяйки на Българския пазар Moto G51, Motorola са целяли да предложат на потребителите максимално достъпно устройство.

Малкото вградена памет обаче не трябва да ви притеснява, защото посредством microSD слот, можете да добавите карта памет с до 512GB обем, в зависимост от личните си предпочитания и нужди.

 

 

Теста ни с трансфер на данни към такава карта, показва, че скоростите са доста бързи, почти реципрочни с тези на вградената в смартфона памет. Добри са впечатленията ни и от хардуера на Moto G51. Тествания от нас смартфон върви бързо и безпроблемно. На него спокойно вървят и по-тежки игри като Asphalt 9: Legends, която има доста хардуерни изисквания.

 

 

Софтуерът на Moto G51 5G е поверен в ръцете на актуалният Android 11, като в менюто на телефона са добавени различни оптимизации и персонализации от Motorola. Например да погледнем специално Moto меню.

 

 

От тук можете да активирате различни бързи жестови команди, да получите съвети за употреба на устройството и за различни негови настройки. Тук е предвидено подробно разяснително видео, което съветваме всеки придобил Moto G51 да изгледа. Това видео със сигурност ще направи работата ви с телефона по-лесна и приятна или по-точно бързо ще ви научи как да използвате Moto G51 по оптимален начин.

 

 

Да разгледаме малко по-подробно менюто с настройки на смартфона и да разберем какво предлага то. При “Свързани устройства” можете да изберете начин на свързване като Wi-Fi, NFC и Bluetooth 5.1. От тук можете да активирате “Android Auto”, “Chromebook” да печатате безжично и други.

Moto G51 има много опции за сигурност, които са отделени в отделно подменю “Поверителност на Motorola”. От там стават и настройките на рекламите и видимостта им, които подробно разгледахме преди време, когато ви запознавахме с малко по-малкият Motorola Moto G31. Там разгледахме и “Дигитално благополучие” и “Родителски контрол”, който са налични и при Moto G51.

 

 

От менюто с подробните настройки на смартфона, можете и да направите мониторинг за използването на батерията на смартфона, както и някои нейни персонализации и настройки на зареждането.

 

 

От тук се активира режимът за пестене на енергия, също така защитата от презареждане оптимизираното зареждане и оптимизираното зареждане при което смартфона се зарежда до 80% и на база алгоритъм на изкуствения си интелект, зарежда последните 20% непосредствено преди изключването на смартфона от електрическата мрежа.

 

 

Самото зареждане става посредством 5V/2A зарядно, което влиза в комплект със смартфона. То генерира 10W изходна мощност и така за едно пълно зареждане на батерията са нужни приблизително 3 часа, като е налична и специална защита от презареждане.

 

 

Зарядът на батерията на Moto G51 не е никак малък – 5000mAh. По данни на Motorola той е достатъчен за 30 часа непрестанна работа. Ние от своя страна можем да потвърдим това, защото по време на тестовете ни, смартфона издържа средно по два дни комбинирана динамична експлоатация.