Възможно ли е да се извлече кислород от Луната

Космическият туризъм е тема, която тепърва ще привлича по-голям интерес сред широката общественост. Още през лятото на 2021г. станахме свидетели на сполучливите мисии на Virgin Galactic и Blue Origin. Двете компании в рамките на дни успяха да изпратят хора в орбитата около планетата, за да видят спираха дъха гледка, прелитайки около Земята.

Амбициозните планове за изпращане на астронавти до Марс и други планети са следващата важна стъпка в опознаването на космическото пространство. Важен елемент от извършването на подобни полети е изграждането на станция около или на повърхността на Луната. Естественият ни спътник има собствени ресурси, които можем да използваме за целите на своите мисии.

Изследваният на учените показват, че на Луната може да има достатъчно кислород, за да може милиарди души да живеят около 100 хил. години. Реголитът на нашия спътник се състои от около 45% кислород и също така е лесно достъпен на повърхността, информира WioNews.

 

 

Eдин кубичен метър от лунния реголит съдържа 1.4 тона минерали, включително 630 килограма кислород. Според NASA са необходими около 800 грама кислород дневно на човек да оцелее. Това означава, че 630 кг. са достатъчни за период от две години. Горният слой с дълбочина от 10 метра може да набави достатъчно кислород за цялото население на Земята за повече от 100 хил. години.

Всичко зависи от начина, по който ще опитаме да извличаме кислород, както и степента на ефективност. Атмосферата на Луната е много тънка и е изградена основно от водород, неон и аргон. Специфика, която не може да поддържа сложни организми като хората. Наличният кислород не е в газообразна форма и може да се открие в слоя от скали и фин прах, покриващ естествения ни спътник.