Конспирация?! Големите корпорации контролират интернет, а целта им е…

Интернетът се разви защото беше децентрализиран, без контролни органи. С представянето на първите смартфони обаче през 2007 г. този процес започна да се обръща постепенно и мрежата започна да става все по-централизирана, пишат Флагман.

В момента на практика 6 големи компании управляват целия поток от информация и изглежда дори се съчетават в идеологическите си концепции.

Точно този процес даде в последните няколко месеца началото на една странна на пръв поглед хипотеза – „Мъртвият интернет“.

Това е много общ термин, който все още няма конкретна дефиниция. В общи линии с него се описват различните промени в структурата и съдържанието на интернета, които през последните години стават все по-очевидни. Те включват:

  • Огромен ръст в броя на активни ботове в мрежата, което пък води до идеята, че една немалка част, може би повече от 50% от съдържанието в интернет, не е създавано от истински хора, а от машини;
  • Онлайн съдържанието в последното десетилетие изглежда все по-хомогенно и централизирано;
  • Огромна част от преди известните малки места в мрежата, като специализирани форуми, са мъртви, заменени от корпоративните гиганти, които по-лесно могат да управляват потока на информация. Такива са Reddit, Twitter, Facebook, Youtube и т.н.;
  • Идеята, че Изкуствения интелект (ИИ) е значително по-развит, отколкото ни се иска да вярваме и че той се използва масово за различни цели в мрежата, включително за създаването на плоската и куха на съдържание медия на модерното общество.