Илон Мъск очаква SpaceX да изпрати хора на Марс преди 2030г.

SpaceX вече записа името си в историята като частната компания с най-сериозни амбиции в развитието на космическите технологии. Дългогодишните усилия и финансови инвестиции превърнаха новите версии на Starship в най-сложната и усъвършенствана ракета създавана от човек досега. Амбициозните планове на SpaceX не се ограничават до наземни тестове и полети в ниската орбита на Земята.

Голямата идея на Илон Мъск е да използва разработките и ресурсите на своята компания, за да изпрати хора на Марс.

Шефът на SpaceX вече е коментирал плановете си да прати 1 млн. души на Марс до 2050г. Еволюцията на ракетите Starship създава оптимистични очаквания постепенно фокуса на компанията да е изцяло насочен върху „червената“ планета.

Интервю на Илон Мъск пред Lex Fridman разкрива повече детайли за възможностите на компанията. Според него най-песимистичният сценарий за изпращане на хора на Марс е края на десетилетието, информира TechSpot.

 

 

Ако нещата се развият съгласно оптимистичния план, според Илон Мъск ще пратим хора до „червената“ планета след около пет години. Фундаменталната концепция, която стои зад ракетите Starship е минимизирането на цената за тон тегло в орбита, която да подпомогне реализацията на реални мисии до Марс.

В момента подобно пътуване не е възможно. Илон Мъск смята, че дори $1 трилион не са достатъчни за сигурен полет до „червената“ планета. Цената е най-големият проблем пред реализиране на мисия с подобни мащаби, според шефа на SpaceX и един от най-богати хора на планетата.

Припомняме ви, че в свое изявление през февруари Илон Мъск прогнозира „пет години и половина“ като подходящ срок за изпращане на астронавти на недружелюбната планета.