Microsoft ще направи по-трудно използването на браузъра по подразбиране в Windows 11

Microsoft агресивно промотират своя браузър за сметка на конкурентните заглавия в Windows 11. Компанията постоянно измисля нови начини, с които да изтъкне предимствата на Edge. Някои потребители дори виждат съобщения, които ги подканват да не инсталират Chrome, за да продължат да използват браузъра на Microsoft. 

Компанията предизвика сериозно недоволство сред своите потребители и външни разработчици, тъй като умишлено усложнява избора на уеб браузър по подразбиране, който е различен от Edge.

Някои от тях създадоха алтернативни методи за отваряне на URL адреси извън Microsoft Edge, включително и приложението EdgeDeflector.

Разработчиците на Mozilla измислиха собствен метод, с който потребителите да използват Firefox като основен браузър в Windows 11. Aко използвате някои от тези решения е добре да знаете, че Microsoft отново стартираха кампания, за да ги забранят в своята екоситема.

 

 

Компанията подготвя ъпдейт, който ще забрани всички налични методи, с които потребителите могат лесно да работят с Firefox, Brave или друг браузър по подразбиране. Въпросната актуализация вече се разпространява до устройствата с Windows 10 и Windows 11. След като ъпдейтнете вече няма да може да стартирате линкове, както досега.

За в бъдеще URL адресите ще се обработват изцяло от Microsoft Edge. Tова не е изненадващо, тъй като Microsoft изразиха намерение да се противопоставят на подобни действия. Много потребители също споделиха недоволството си от политиката на Microsoft, но това не е достатъчно да се промени мнението на компанията.

Обвиненията в нелоялна конкуренция могат да предизвикат интереса на регулаторите в отделните страни, коитo да принудят Microsoft да не блокират външните разработчици на браузъри.

 

Oще от Digital: Защо геймърите трябва да избягват Windows 11