Агресирайте раменете

Раменните мускули са онази част от тялото, която придава завършен вид на фигурата ви. Просто няма вариант, в който, ако искате всяка дреха да ви стои добре, да сте със слаби рамене.

Точно по тази причина ще ви кажа няколко ефикасни упражнения за раменните мускули, за да се харесате, както гол, така и в топлите зимни дрехи.

  • Преса с щанга зад врат – Класика.

    Няма човек, който поне веднъж да е влизал в залата и да не го е правил. Сядате на вертикалната пейка и започвате да вдигате и сваляте щангата зад врата си. Избягвайте да правите упражнението без помощник, защото в случай на спазъм рискувате да стоварите щангата върху главата или врата си. 4 серии от по 8 до 12 повторения биха извадили максимума от упражнението за вас.
  • Дълбел страничен размах – Това е любимото ми упражнение за рамене. При него вземате двойка дъмбели и присвивате малко ръцете нагоре, сякаш сте в изтощена боксова поза. След това се стараете да не местите ъгъла в лактите и повдигате тежестите встрани някъде до нивото на главата. Ще усетите парене още на второто-третото повторение, но не се отказвайте, защото точно това му е хубавото. Отново 4 серии с по 8-12 повторения ще изпилят рамото.
  • Дъмбел страничен размах на наведена пейка – Това е малко по-специфично упражнение, с което да акцентирате върху задната част на рамото. При него трябва да седнете на пейка с лек наклон – 2-3 степени, но трябва да сте с лице към нея, така че гърдите ви да са удобно опрели в нея. След това упражнението си е вид помпане за гърди, но в обратната посока. Имайте в предвид, че упражнението е доста трудно и ще ви се наложи да ползвате по-малки килограми, но ефектът ще бъде очевиден. 4 серии по 8-12 повторения.
  • Дъмбел повдигане напред – Тъй като раменните мускули са изградени от 4 отделни части, трябва да експлоатирате всички възможни движения с размах. Тук хващате дъмбелите все едно ще прави бицепс в изправено положение и започвате да ги повдигате без никакво движение в лактите. От таза всяка ръка по отделно или двете заедно трябва да застават пред вас до нивото на очите. Внимавайте със заклащането, защото не бива да използвате инерция, която ще обезсмисли упражнението. Отново като при бицепса. 4 серии по 8-12 повторения.