Учени потвърдиха за втори пациент, излекуван от ХИВ без лекарства

Последното десетилетие бе свързано с множество иновации, които промениха възможностите на съвременната медицина. Еволюцията на технологиите и потребителската електроника предостави на учените нови инструменти и средства за диагностициране на заболявания. Пандемията от COVID-19 също показа, че индустрията може да работи оптимално дори в ситуация на многобройни социални и икономически ограничения.

Учените от години се борят с една от най-коварните болести, пред които се е изправяло човечеството, а именно HIV.

Международен екип от специалисти, които търсят модерни средства за лечение на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) се похвалиха с обещаващо постижение. Учените съобщават за втори пациент,  чието тяло се отървало по естествен начин от вируса, който причинява СПИН.

Toва се случва без допълнително медицинско лечение и дава сериозни надежди на лекарите, че ще може да излекуваме повече хора, които носят вируса, съобщава BGR. Вторият пациент, който отхвърля естествено вируса е жена от Есперанса, Аржентина.

 

 

Първите доказателства за наличие на ХИВ в тялото ѝ са открити през 2013г. Четири години по-късно започва мащабното търсене на следи от вируса от учените. Към момента е извършено секвениране на милиарди клетки от ДНК-то на аржентинската пациентка. чието име не е известно. Екипът от учени дори изследват плацентата, след раждане през март 2020г.

Категоричното заключение е, че в тялото на жената няма ХИВ. Съвременната медицина предлага възможности хората да живеят с вируса, но контролирането на процеса обикновено изисква специфична антивирусна терапия. Това гарантира, че ХИВ няма да се репликира в организма на пациентите. Досега са обявени четирима души, които са излекувани от вируса.

 

Oще от Digital: Учени създадоха метод, който може да направи хапчетата по-малки