Учени изобретиха имунизация под формата на лепенка

Темата с ваксините е неизменна част от ежедневието ни в контекста с коронавируса. Независимо от личното ви мнение продължава усилено обществената дискусия за ползите и минусите им. Със сигурност много повече хора биха приели препоръчваните медикаменти, ако не се налага да се инжектират. Именно заради това учените работят над варианти на ваксина, която се приема под формата на хапче.

Международен екип от учени на Stanford University и University of North Carolina комбинираха усилията, за да извлекат максимума от тази концепция. Иновативният им проект има цел да се открие алтернативно средство за имунизация, което не изисква използването на игла.

Крайното решение, което предлагат е уникална лепенка създадена с 3D принтер, която се поставя на кожата на пациента. Първоначалните тестове показват висока ефективност при абсорбиране на медикамента приложен с новия метод, който крие голям потенциал за бъдещо развитие, съобщава BGR.

 

 

Резултатите от лабораторни експерименти дори показват, че ваксинирането с лепенката на учените е 10 пъти по-ефективно, в сравнение със стандартната инжекция. В долната част са инкрустирани няколко миниигли, които са достатъчни дълги, за да влязат в контакт с кожата без да проникват твърде дълбоко.

Разработването на технологията може да ускори създаването и тестовете на ваксини с по-малки дози, при по-висока ефективност и без никаква болка или безпокойство в пациентите. Медицинските лепенки могат да се доставят и съхраняват много по-лесно, но също така редуцират отпадъците, тъй като не се налага иглите да бъдат използвани след употреба.

Другият плюс е, че могат да се поставят лесно от всеки.