Съкровище променя досегашното знание за историята на Англия

През 2015 г. във Великобритания е открито Херефордширското съкровище, което и до днес се смята за една от най-важните находки, открити в страната.

То е било в земята повече от хилядолетие. Експертите смятат, че съкровището може да е било скрито през 878 г.

от викинг, който е отстъпвал заедно с останалата част от армията след битката при Едингтън, съобщава The Viking Herald.

Съкровището е намерено близо до град Леоминстър в графство Херефордшър. В района е имало манастир, който може би е бил използван от викингите през зимата.

Според експертите съкровището съдържа някои изключително важни артефакти. Особен интерес представляват висулка с кристална топка, изработена около V-VI в., и осмоъгълен златен пръстен.

Изследователите отбелязват и гривна, изработена във формата на змия, която хапе собствената си опашка. Тези бижута не приличат на другите, изработени по същото време.

Съкровището от Херефордшир може да разкрие нова информация за отношенията между англосаксонските крале Алфред Уесекски и Кеолулф II.

Монетите в съкровището може да показват, че между владетелите на тези две независими кралства е възникнал съюз. До този момент историците са били много скептични по отношение на подобна теория.

Експертите посочват, че монетите имат абсолютно еднаква символика и форма. Това предполага, че историята трябва да бъде преразгледана, за да се определи точният момент, в който е настъпило обединението на Англия.

Превод и редакция