Amazon ще изпратят първите си интернет салетити в края на 2022г.

Сателитният интернет не е нова концепция, но привлича все по-голямо внимание сред технологичните компании. Най-добрият пример е Starlink мрежата от мини сателити, която се изгражда от SpaceX. По този начин компанията обещава да доставя високоскоростен интернет до почти всяка точка на света.

Project Kuiper е алтернативен план на Amazon, които искат да конкурират компанията със собствена услуга за сателитен интернет.

Плановете на търговския гигант предвиждат първите два сателита да бъдат изпратени в ниска орбита около Земята в края на 2022г., съобщава NewAtlas. Вече са подадени документи до Federal Communications Commission (FCC) за получаване на необходимия лиценз за извършване на полетите.

Конкретният проект на Amazon предвижда мрежата им в пълен капацитет да наброява 3236 сателита, които покриват цялата територия на планетата. Първите от тях ще бъдат изстреляни на борда на RS1 ракетата на ABL Space Systems през четвъртото тримесечие на 2022г.

 

 

Това ще бъдат прототипи, които да демонстрират, че технологията функционира оптимално в реални тестове, след като всички системи биват проверени в лабораторни условия. В следващите месеци ще се провеждат много допълнителни инспекции на антените и другите ключови компоненти на мини сателитите.

Mрежата на Amazon ще бъде изградена от 98 орбитални самолета на височина, която варира между 590 и 630 километра над морското равнище. Специалните антени ще гарантират скорост на интернет от порядъка на 400Mbps при ниска латентност. На този етап Project Kuiper включва повече от 750 служители, като се очаква броя им да се увеличи значително през 2022г.

Предстои и изграждането на голяма фабрика, където ще се тества оборудването и дизайна на мини сателитите.

 

TagsAmazon