Европа официално забранява обикновения бял хранителен оцветител E171

Държавите-членки на ЕС взеха единодушно решение да въведат забрана на континента за използването на популярна добавка за оцветяване на храни. Въпросното съединение е известно като E171 и среща яростно противопоставяне от регулаторите, заради своя химичен състав. Новият регламент предвижда всички хранителни стоки, които се продават на територията на ЕС да не съдържат въпросния оцветител.

Всъщност E171 представлява титанов диоксид, който намира приложение най-често като бял оцветител към преработени продукти.

Още преди няколко месеца представители на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) изразиха публично своите опасения от приложението на E171. Eкспертите смятат, че хранителната добавка вече не може да бъде категоризирана като безвредна.

ЕС предприе процедура за гласуване на официалната забрана на E171, която сега бе финализирана. В крайна сметка държавите-членки на ЕС се съгласиха с препоръките на EFSA и приеха забрана на тази съставка, която поетапно ще бъде извадена от употреба на континента през 2022г.

 

 

Конкретният повод за санкцията е генотоксичността на частиците титаниев диоксид, които съдържа E171, информира NewAtlas. През последните години бяха направени няколко инвидуални проучвания, показващи, че наночастиците могат да бъдат по-вредни от първоначалните очаквания. Това е особено проявено в добавки, които ги съдържат в диаметър по-малкъ от 100 нанометра.

Применането на E171 по тозин начин може да предизвика вреди на човешкото тяло. Някои държави, сред които Франиця вече забраниха производството и вноса на стоки, които имат титаниев диоксид в страната. Няма да е изненадващо, ако други добавки, използващи наночастици последват примера на E171 и попадната в „черния“ хранителен списък на ЕС.

 

Oще от Digital: Смарт стикер ще казва на потребителите дали дадена храна е достатъчно охладена