Android 12 задава нови критерии за производителност на смартфоните

Актуализациите към Android 12 за съвместимите устройства ще са една от водещите теми в индустрията през следващите месеци. Google вече са готови с финалната версия на операционната система, но е необходимо време да се разпространят ъпдейтите. Производителите на Android се подготвят усилено, за да ускорят актуализациите и позволят на повече хора да изпробват функциите на Android 12.

Gоogle продължават да въвеждат промени и информираха разработчиците за въвеждането на „Performance Class“ стандарт за устройствата със софтуера.

Новият стандарт надвишава минималните изисквания за Android и се очаква да стимулира навлизането на смартфони с още по-добра производителност. Предписанията на Google обхващат ключови моменти като мултимедия, камера, памет, дисплей и др.

Данните от Compatibility Definition Document (CDD) документацията на компанията разкриват и по-конкретни детайли. Според тях „Performance Class 11 (R) и 12 (S) трябва да имат поне 12-мегапикселова задна камера с 4K резолюция и 30 кадъра в секунда, съобщава 9ti5google.

 

 

Втoрият клас също така изисква 5МР селфи сензор с 1080p и 30fps, докато 11 (R) налага интеграцията на 4-мегапикселова камера. Резолюцията на дисплея в и двата случая трябва да е минимум 1080p при плътност на пикселите от 400dpi. Минималното изискване за оперативна памет е 6GB RAM.

Възможно е устройство да ъпдейтне към нова версия на платформата без да актуализира своя „Performance Class“. Въведени са и специфики за скоростта на четене и запис на информация. Производителите са задължени да осигурят индикатори за микрофона и камерата на смартфоните, когато се използват от  приложения.

Вграждането на дисплея в екрана не трябва да влияе на класическата навигация с три бутона на Android.

 

Oще от Digital: Android 12 ще е достъпна за смартфоните до няколко седмици