Историята на Амансио Ортега, най-богатият испанец в света

Името му е Амансио Ортега и е основател на компанията „Индитекс“. Едва ли ви говори много това име, но най-вероятно сте чували за фирмата Zara. Една от световно известните модни фирми.

Е, основателя на Zara е Амансио Ортега.

Не е много популярен, защото не обича да се появява на публични събития и отказва интервюта. До 1999 г. не са публикувани и негови снимки. Заради страха си от самолети той не пътува много. Въпреки всичко е успял да построи модна империя, която обхваща 80 държави. От 40 години той променя бизнес модела на европейските модни къщи, като им налага темпо, на което само той може да издържи. Затова и Zara е най-успешната търговска верига в света на модата.

Ортега следва две прости правила:

Давай на клиента това, което иска, и му го давай по-бързо от останалите.

Много малко компании могат да се конкурират с него. Растежът му се увеличава всеки ден като до 2011 година са произвели 835 000 облекла. Нов магазин на Zara отваря врати всеки ден. До днес има над 6 000 магазина по света.

Испанецът притежава сумата от 64 млрд. долара.

Как го е постигнал?

Най-малък от четири деца, той е роден в малко селце в Северна Испания през 1936 г. – точно когато избухва Гражданската война. Баща му е железничар, а майка му е прислужница. Животът му се променя една вечер, когато 13-годишният Амансио заедно с майка си отива до един от кварталните магазини, където тя моли да й дадат храна на вересия. Преживяното унижение накарало Ортега да напусне училище и да си намери работа, разказва един от близките приятели на предприемача. Започва в магазин. На 16 години Ортега вече е наясно, че ще може да пробие само ако доставя бързо това, което се търси, вместо да трупа големи количества. Той поема контрола над цялата снабдителна верига. Ортега има златен шанс – по това време повечето мъже работят като моряци, а жените им се чудят как да свързват двата края. Младият предприемач организирал свободните жени в шивачески колективи. Те изработват хавлии за първата му фирма – GOA. Амансио работи с брат си Антонио и сестра си Жозефа, които се занимават с финансовите дела.

Фирмата се разраства и през 1975 г. е отворен първият магазин на бранда Zara. От самото начало основният принцип на работа е скоростта. Магазините се зареждат два пъти седмично, а поръчки се изпълняват за максимум 48 часа.

10 години по-късно е основана компанията Индитекс, а Ортега отваря първия си магазин зад граница – в Португалия. Там се премества и част от производството, тъй като работната ръка е по-евтина. В края на 80-те се появяват магазини в Ню Йорк и Париж. Докато Zara завладява Европа през 90-те, голяма част от дрехите продължават да се правят близо до дома му. Другата част се прави в Португалия. Така се улеснява транспорт. Това било най- важно за него. Всички поръчки да се изпълняват в срок от 48 часа.  Впечатляващото е, че никога не е имал кабинет. Даже и сега си има бюро сред останалите служители. Самият той казва, че бедността го е научила на уважение, както и борбата да бъде пред конкуренцията, му е помогнала да успее.