Време е България да спре още една черна серия

Националният отбор на България гони първа победа далеч от родината в официален мач от над три години. Днес от 16:00 часа “лъвовете” излизат срещу Литва в шести мач от световните квалификации за Катар 2022 година. Двубоят е на изкуствения терен на стадион “LFF“ във Вилнюс. Именно заради това, че няма да се играе на естествена трева, Ясен Петров искаше отборът да пристигне два дни преди мача, за да може да се аклиматизира по-добре.

 

“Много от младите ни играчи са израснали по изкуствени терени, като се надявам да нямат проблем и бързо да се аклиматизират”, заяви родният селекционер преди мача. 

“Аз съм израснал на сгурия и не смятам, че изкуствения терен, ще е някакъв проблем. По-добри сме, но трябва да го покажем на терена. Дано вкараме ранен гол”, пък коментира Димитър Илиев, който ще води атаката срещу “зелено-жълтите” при отсъствието на наказания Атанас Илиев.

Евентуален успех ще остави малка надежда на “трикольорите” да мечтаят за второто място, въпреки че в присъствието на Италия и Швейцария в групата, никой от щаба не си прави илюзии. Втора поредна победа в квалификациите дори и срещу най-слабия тим в групата обаче ще даде самочувствие на родната селекция, в която има сериозно подмладяване на някои постове. 

21

Тренировка на България в Литва

Настроението в състава е добро, след като само преди месец България записа равенство срещу европейския шампион Италия насред Флоренция и записа две победи над Литва (1:0), която беше първа в официален мач от две години, и Грузия (4:1), в която тимът вкара четири гола в един мач за първи път от пет години.

Във Вилнюс ще има доста промени сред титуляри от миналия месец, тъй като вратарят Георги Георгиев е контузен, Антон Недялков има травма и ще бъде запазен за Северна Ирландия, капитанът Георги Костадинов отпадна заради счупена скула, а Атанас Илиев е наказан.

10

Официална тренировка на България преди мача с Литва

При наличието на изцяло трима нови вратари от предния лагер, Мартин Луков е този, който ще застане под рамката на вратата. Андреа Христов, Петко Христов, Валентин Антов и Васил Божиков, който ще е капитан, ще бъдат четиримата бранители. Петър Витанов и Кристиян Малинов ще са опорните полузащитници в схемата 4-2-3-1. Георги Йомов и Кирил Десподов ще действат на двата фланга, а Тодор Неделев ще бъде плеймейкърът зад Димитър Илиев.

10

Официална тренировка на България преди мача с Литва

Успехът е много важен и за ръководство на БФС преди извънредния Конгрес за футболната ни централа, който е на 12 октомври. Именно поради това шефовете развързаха кесията и обявиха сериозна премия от 400 000 лева при спечелването на шест точки в следващите два мача, което ще остави лъч надежда на България до последния мач в Швейцария на 15 ноември.

21

Тренировка на България в Литва

Противникът Литва е в серия от девет поредни загуби през 2021 година, в които записа голова-разлика 2:25. Селекционерът на тима Валдас Иванаускас обаче върна опитни играчи в състава и заяви, че отборът му е много по-добре подготвен от преди месец. Именно затова очаква да бъде спряна негативната серия и да бъдат спечелени първи точки в групата.

“Лъвовете” са в серия от цели 15 мача далеч от България, в които не постигнаха нито една победа. Последната бе през септември 2018 година, когато Божидар Краев се разписа два пъти за успеха с 2:1 над Словения в Любляна, в дебютния мач за Лига на нациите.

Националният отбор на България е без успех в световните квалификации при гостуване вече осем години. Последният такъв бе с 2:1 в Малта, през септември 2013 година. От сегашния състав единствено Тодор Неделев и Спас Делев бяха част от успеха в Ла Валета, като звездата на Ботев (Пловдив) тогава дори бе титуляр.

10

Официална тренировка на България преди мача с Литва

Ясен Петров трябваше да чака седем мача, за да постигне първа победа начело на България, но въпреки това от двете гостувания на този етап в квалификациите – Белфаст и Флоренция отборът ни си тръгна непобеден. Този път обаче победата е задължителна.

ЛИТВА: Шеткус, Миколюнас, Шаткус, Уткус, Вайткунас, Мегелайтис, Бербицкас, Черних, Новиковас, Казлаускас, Дубицкас

БЪЛГАРИЯ: Мартин Луков, Андреа Христов, Петко Христов, Валентин Антов, Васил Божиков, Петър Витанов, Кристиян Малинов, Георги Йомов, Тодор Неделев, Кирил Десподов, Димитър Илиев.

СЪДИЯ: Евгени Арановски (Украйна)
СТАДИОН: “LFF”, Вилнюс
НАЧАЛО: 16:00 часа