Хакери продават личните данни на 1.5 млрд. Facebook потребители в Интернет

Социалната мрежа отново попадна в полезрението ни само часове след неприятния проблем, който блокира достъпа до профилите. Вече ви съобщихме колко струва на Facebook да остави 3 млрд. потребители без услугите си за 6 часа. Сървърите на компанията вече възстановиха нормалната си работа, включително достъпа до Messenger, Instagram и WhatsApp.

Facebook публикуваха официално извинение до своите потребители и определени конфигуриране на рутери като причината за неприятния проблем. Милиони потребители от Европа, САЩ и Азия дълго време нямаха достъп до акаунтите си, което е доста необичайно за компанията. Ако имате профил, който използвате активно във Facebook трябва да бъдете много внимателни.

Причината е, че в интернет се продава внушителна база данни с поверителна информация на повече от 1.5 млрд. потребители на социалната мрежа. Хакерите, които ги продават твърдят, че това е най-голямото изтичане на лични данни от Facebook в уеб пространството досега. Цифрата определено е доста стряскаща.

 

 

Трябва да уточним, че няма връзка между срива в сървърите на компанията от последните часове и изтеклите данни. Експерти на PrivacyAffairs твърдят, че информацията е достоверна и е открадната от хакерите с т.нар. „Web Scraping“ техники. Самият факт, че базата данни се предлага свободно в онлайн форуми е тревожна.

Информацията включва имена, имейл адреси, телефонни номера, логини и пароли на засегнатите потребители. Още по-неприятното е, че купувачите на данните ще останат анонимни. Такъв е случая с човек, чиято идентичност не е известна, но плаща $5000 за данните на 1 млн. потребители на Facebook.

Представители на групировката отговорна за кражбата на данните твърдят, че са група от хора, които поне от четири години събират информацията. Повече от 18 хил. клиенти са работили с тях през това време. В началото на годината изтекоха данни за над 500 млн. профила на Facebook, но сега цифрата е тройно повече.