Google спират Gmail, Google Maps и YouTube за по-старите смартфони с Android от днес

Екосистемата от мобилни приложения на Google предлага някои от най-добрите услуги за смартфони. Собствениците на устройства с Android имат пълен достъп до последните иновации на компанията. Заглавия като Gmail и Google Maps са важна част от ежедневието на милиони хора. Много е важно да ъпдейтвате към новите версии, тъй като освен достъп до нови функции получавате и актуалните пачове за сигурност.

Именно това е причината най-старите устройства с Android да загубят ключова функционалност. Google официално обявиха, че от днес спират поддръжката на три от най-популярните си приложения: Gmail, Google Maps и YouTube за устройствата с Android 2.3.7 или по-ниски версии на операционната система. Ако не актуализирате вече няма да имате достъп до популярните приложения.

Решението на Google не е изненадващо, тъй като тази версия на операционната система бе представен през декември 2010г. Въпреки това има голям брой устройства, които все още оперират с „Gingerbread“ версията на най-популярната мобилна платформа.

 

 

Google блокираха устройствата с Android 2.3 от извършване на плащания с услугата Google Pay още през февруари 2017г. Спирането на Gmail, Google Maps и YouTube верoятно ще принуди потребителите, които все още използват софтуера да помислят за алтернативно решение. За в бъдеще, когато опитат да се логнат в своите акаунти ще получават логин грешки.

Ако опитате да добавите Google Calendar или Gmail акаунт към менюто с настройки на устройството ще покаже същата грешка. Други заглавия, които разчитат на верификация с Google профил като Google Play също ще спрат да работят на по-старите устройства.

Единственото решение е е да се премине към Android 3.0 или да се използва уеб браузър за достъп до ограничени функционалности в приложенията на Google.